Antibioticele reprezintă o clasă de medicamente produse de microorganisme sau obținute pe cale sintetică sau semisintetică, fiind cele mai importante substanțe medicamentoase implicate în tratamentul și profilaxia infecțiilor bacteriene de diverse tipuri.
Cuvântul „antibiotic” provine din grecescul αντι - anti , „împotriva” + biotikos , „dat vieții” , reprezentând un compus chimic produs de o ființă vie sau un derivat sintetic, care ucide sau împiedică dezvoltarea unei anumite clase de microorganisme sensibile, de obicei bacterii, dar nu exclusiv.
Tulpini bacteriene rezistente
Antibioticele sunt medicamente foarte importante, însă unele dintre ele sunt acum mai puțin eficace, deoarece utilizarea inadecvată și consumul abuziv au dus la apariția tulpinilor bacteriene rezistente.
Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteria anulează efectul antibioticului, un medicament conceput pentru a omorî bacteriile. Important de reținut este faptul că bacteriile, nu organismul pacientului, devin rezistente la antibiotice.
În toate infecțiile virale (răceală, gripă etc.) utilizarea antibioticelor este inutilă, chiar dăunătoare, deoarece antibioticul nu acționează asupra virusurilor și nici nu limitează contagiozitatea. În același timp, tratamentul pentru un număr tot mai mare de infecții precum pneumonia, tuberculoza, septicemia a devenit dificil, uneori chiar imposibil, deoarece antibioticele își pierd eficacitatea.
Consecințele rezistenței la antibiotice
Riscurile rezistenței la antibiotice sunt multiple și este bine ca fiecare pacient să fie conștient de ele:
- recidiva infecției după tratament;
- răspândirea crescută a bacteriilor rezistente la antibiotice și a infecțiilor asociate;
- internări mai lungi ca durată în spital;
- creșterea morbidității și mortalității;
- costuri mult mai mari legate de asistența medicală.
''O eră post-antibiotică înseamnă sfârșitul medicinei moderne așa cum o cunoaștem noi. Lucruri la fel de obișnuite precum streptococul în gât sau genunchiul zgâriat al unui copil ar putea ucide din nou'' – Margaret Chan, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății, 2012. |