Printre bolile tipic barbatesti nu se numara doar cele specifice, de gen, precum afectiunile prostatei si disfunctiile erectile. Bolile hepatice si anumite tipuri de cancer sunt intalnite cu o frecventa semnificativ mai mare in randul barbatilor. In plus, bolile de inima si ale sistemului circulator sunt considerate si ele tipic masculine. Nu doar ca frecventa este mai mare comparativ cu cazurile intalnite in randul femeilor, dar si varsta la care acestea apar este mai mica.
Calugarii traiesc mai mult
Barbatii influenteaza aparitia acestor afectiuni prin stilul de viata adoptat. Aceasta concluzie este demonstrata de asa-numitul studiu de manastire. Potrivit studiului respectiv, prin evitarea factorilor din exterior, calugarii ajung la varste venerabile, apropiate de cele inregistrate de calugarite. In rest, speranta de viata a barbatilor este cu aproximativ 5 ani mai scazuta decat a femeilor.
Probleme cardiace si infarcturi
Numarul deceselor cauzate de bolile cardiace si ale sistemului circulator este de doua ori mai mare in randul barbatilor (5,8 procente) comparativ cu cel al femeilor (3,3 procente). Multi barbati incep sa ia in greutate dupa varsta de 30 de ani. Daca numarul barbatilor supraponderali pentru categoria de varsta 18- 29 ani este sub 30%, odata cu depasirea varstei de 30 de ani, acest procent creste pana la 45%! In jurul varstei de 59 de ani, fiecare al doilea barbat cantareste mai mult decat ar trebui. Barbatii supraponderali la aceasta varsta sunt foarte expusi riscurilor afectiunilor cardiace.
In timp ce femeile sunt protejate la tinerete de bolile cardiace prin hormonul feminin, riscul pentru barbati creste cu fiecare kilogram in plus: "Pentru barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 -49 ani, infarctul miocardic este cauza principala a deceselor", declara Martin Kordt, specialist in economia sanatatii.
Boli barbatesti: afectiunile prostatei si a plamanilor
Cancerul pulmonar nu doar ca este foarte periculos, dar afecteaza de doua ori mai multi barbati decat femei, constituind cauza principala a deceselor in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 50 -75 ani. Numarul barbatilor fumatori este mai mare decat al fumatoarelor. In plus, barbatii merg mult mai rar la controale medicale.
Multi barbati sufera si de afectiuni de prostata si de colon. Doar unul din patru barbati se prezinta la controale regulate de colon si prostata.
Cei mai multi barbati nu respecta masurile de prevenire si se prezinta la medic doar atunci cand se fac resimtite primele simptome. Urmarile acestei neglijente sunt pe masura: multe dintre formele de cancer sunt descoperite prea tarziu. Problemele de prostate reprezinta un subiect deloc placut in randul domnilor, chiar daca numarul cazurilor de noi imbolnaviri se ridica anual la 45.000.
Boli barbatesti: Alcool si accidente
In situatii de stres si probleme, numerosi barbati recurg la tigari si alcool. Urmarea: pentru segmentul de varsta 40 - 45 ani, bolile hepatice constituie cauza numarul unu a deceselor in randul barbatilor. Deseori barbatii sunt implicati si in accidente – la munca, in trafic si in timpul liber. In total, accidentarile nespecifice provoaca de doua ori mai multe cazuri de deces in randul barbatilor decat al femeilor.
La acestea se adauga si accidentarile articulare ( cu 40 - 55 procente mai multe zile de concediu medical) si fracturi de brate, picioare si umeri (cu peste 70% mai mult comparativ cu femeile).
Disfunctii erectile
Disfunctii erectile constituie adevarate semnale de avertizare pentru organism si psihic: printre cauze se numara consumul mare de tutun, stresul sau depresia. In plus, o disfunctie erectila poate indica prezenta unei afectiuni nedescoperite, cum ar fi diabet, cancer, afectiune coronariana.
Barbatii cu disfunctii erectile se afla intr-un cerc vicios: deseori, teama de esec amplifica problema, iar disfunctia se acutizeaza, la fel si nesiguranta. Si in aceste situatii, barbatii se rusineaza sa consulte un medic. In medie, asteapta aprox. 1,5 ani inainte de a apela la un medic, iar acest fapt poate fi problematic, in special daca disfunctia respectiva este expresia prezentei unei afectiuni mai grave.