Firul de păr poate oferi multe informații despre sănătate, printr-o simplă privire a medicului dermatolog și până la analiza microscopică de laborator, ce poate identifica peste 35 de minerale esențiale pentru creștere, vitalitate, vindecare, starea de bine sau responsabile de intoxicații cu metale grele.
Ce este analiza minerală tisulară?
Analiza minerală tisulară - a țesuturilor părului, este un test cantitativ, sigur și non-invaziv, care măsoară compoziția minerală a părului și reflectă nivelul de nutrienți și elemente toxice din corp. Analiza este considerată de mulți specialiști de medicină integrativă, naturopați și nutriționiști ca fiind unul dintre cele mai valoroase instrumente de screening pentru prevenție și în îngrijirea cotidiană a sănătății, fiind susținută de un corp impresionant de literatură științifică internațională.
Sunt necesari doar 3 centimetri de la rădăcina firului de păr de pe scalp. Lungimea corespunde unei perioade medii de 3 luni în care firul de păr a crescut preluându-și mineralele și alte substanțe din sânge, iar rezultatele vor prezenta fluctuațiile acestora în organism, pentru respectivul interval de timp.
Diferența dintre analizele de sânge și analiza minerală tisulară
Spre deosebire de analizele de sânge care semnalează valori sau modificări de moment ale substanțelor vitale și care pot fi influențate de alimentație, de suplimente alimentare sau tratamente medicamentoase, de infecții sau inflamații din organism, analiza minerală tisulară este o analiză longitudinală ce evidențiază nivelurile mineralelor și ale altor substanțe în timp. În plus, firul de păr înmagazinează metalele grele ingerate sau inhalate, pe care sângele nu le conține, analiza firului de păr fiind, astfel, relevantă pentru procesul de detoxifiere a organismului.
Ce informații poate furniza analiza minerală tisulară?
Analiza minerală tisulară oferă informații despre activitatea metabolică, nivelurile a peste 35 de minerale din corp, substanțe medicamentoase, droguri, metale toxice, dar și despre dezechilibrele minerale ce pot influența activitatea vitaminelor din corp.
Medicii oferă pacienților, alături de rezultatele standard, un raport de evaluare cuprinzătoare despre nivelurile de minerale, proporții și metale toxice detectate la nivelul firului de păr, recomandări privind alimentele ce trebuie consumate sau evitate, în conformitate cu indicatorii individuali. Așadar, medicul poate recomanda schimbarea stilului de viață, tratamente cu suplimente alimentare, inclusiv poate demara o anchetă epidemiologică pentru identificarea surselor de metale grele din mediul pacientului și a modalităților de eliminare a acestora.
Importanța mineralelor
Mineralele sunt esențiale pentru organismul uman. Ele oferă suport structural oaselor și dinților și mențin pH-ul corpului, echilibrul apei în organism, funcționarea normală a inimii, activitatea nervoasă optimă, contracțiile musculare, producția de energie și reacțiile enzimatice. De asemenea, mineralele sunt implicate în producția și depozitarea vitaminelor în organism. Ele sunt „cărămizile” pe care se bazează corpul uman în funcționarea sa. Caracteristic este că multe minerale nu pot fi produse de corpul uman, iar excesul unora dintre ele nu poate fi eliminat, corpul transformându-le în toxine.
Dezechilibre și toxine
Sănătatea noastră poate fi deteriorată de dezechilibre minerale și excese de metale grele toxice. Cele mai frecvente afecțiuni agravate de aceste stări sunt bolile cardiovasculare, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, migrenele, dificultățile de învățare și hiperactivitatea la copii.
Metale grele sunt:
- aluminiul, ingerat prin intermediul alimentelor care îl conțin, sau în timpul preparării termice în vase cu aluminiu, inhalat din aer sau absorbit transdermal din anumite produse cosmetice, mai ales antiperspirante. Cantități mici de aluminiu nu produc efecte adverse în organism, însă depășirea pragurilor admise poate provoca intoxicare.
- mercurul, întâlnit în roci vulcanice și minereuri, este toxic pentru organismele vii. Intoxicația cu mercur afectează sistemul nervos central, rinichii și tractul gastrointestinal.
- plumbul este foarte răspândit în obiectele de uz casnic, jucării, materiale de construcții etc. Cei mai vulnerabili la intoxicația cu plumb sunt copiii, cu efecte adverse la nivelul sistemului nervos (hiperactivitate, dificultăți de concentrare), cardiovascular, renal și chiar reproducător.
Responsabile pentru dezechilibrul nivelurilor optime ale mineralelor din organism sunt dieta improprie, bazată de alimente de tip fast-food, ultraprocesate, stresul cronic, poluarea din aer, apă și sol. De asemenea, unele tratamente conduc la epuizarea rezervelor de minerale nutritive din organism sau pot spori cantitatea de metale toxice – tratamentele cu medicamente diuretice, antiacide, aspirină și contraceptive orale.