Unele persoane simt nevoie spontana sa stranute atunci cand trec dintr-un spatiu intunecat intr-unul luminos. Deseori, stranutul fotic este confundat cu un simptom al alergiei solare. Inca din vremea lui Aristotel exista indicatii cu privire la acest sindrom, numit in prezent sindromul ACHOO, provenit din engleza: ACHOO-Syndrome (Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outbursts of Sneezing) – sau sindrom fotic.
Sindromul stranutului fotic poate fi declansat de lumina solara dar si de alte surse si se poate manifesta in diferite grade de severitate, in randul a 17- 35% din populatia globului, femeile fiind afectate mai frecvent decat barbatii. Misterul cauzelor care declanseaza sindrom fotic i-a preocupat de mult timp pe oameni. Aristotel era de parere ca acesta este declansat de caldura, in timp ce Francis Bacon credea ca explicatia ar fi eliminarea lichidului cranian, insa misterul sindromului ACHOO nu a fost deslusit complet nici in prezent. Nu exista un diagnostic clinic de sindrom ACHOO. Daca insa dvs. sau rudele dvs. simtiti ca trebuie sa stranutati atunci cand iesiti din casa intr-o zi insorita, cel mai probabil ca aveti acest sindrom.
Sindromul ACHOO, cauze si masuri
Cercetatorii sunt de parere ca sindromul ACHOO este ereditar. Daca unul dintre parinti este purtatorul acestui sindrom, exista 50% sanse ca si copiii sa-l mosteneasca. Cea mai plauzibila explicatie este ca in cazul celor care „sufera” de sindromul ACHOO, este ca nervul optic si nervul trigemen care regleaza mucoasa nazala, se afla intr-o pozitie prea apropiata unul fata de celalalt. Atunci cand nervul optic este stimulat de lumina, reactioneaza si nervul trigemen, provocand un stranut fotic. Si trecerea rapida de la lumina la intuneric poate provoca stranutul fotic.
Majoritatea oamenilor purtatoare de sindrom ACHOO nu stranuta de regula mai mult de trei ori (sunt insa persoane care stranuta si de 40 de ori la rand), iar dupa ce ochii se obisnuiesc cu lumina (dupa 20 de secunde), senzatia de stranut dispare. Chiar si ochelarii de soare ajuta intr-o mica masura. S-a constatat legatura intre sindromul ACHOO si deviatiile de sept. Sindromul ACHOO este considerat inofensiv, fapt pentru care cercetatorii nu au alocat fonduri importante pentru studierea stranutului fotic. Se recomanda grija sporita in trafic, in special la iesirile din tunel.