Chiar daca ne duce cu gandul la tarot si astrologie, astrocitomul nu presupune nimic placut. Astrocitoamele se numara printre cele mai frecvente forme de tumori cerebrale, si pot fi atat benigne cat si maligne. Exista si tratamente, in special atunci cand tumoarea poate fi indepartata complet.
Astrocitom: grade de severitate
In functie de gradul de severitate, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat patru forme diferite de astrocitoame:
- Astrocitomul pilozotic (OMS gradul I): benign, cu dezvoltare lenta, sanse bune de vindecare
- Astrocitomul difuz (OMS gradul II): inca benign, crestere lenta, se poate transforma in tumoare maligna
- Astrocitom anaplazic (WHO Grad III): malign, crestere rapida, necesita interventie chirurgicala, tratament radiologic si chimioterapie
- Glioblastom (OMS Grad IV): cea mai frecventa si mai maligna forma a astrocitoamelor, crestere rapida si difuza, pronostic negativ
Atunci cand tumorile sunt benigne, nu inseamna ca sunt inofensive ci doar ca nu se dezvolta in tesutul invecinat si nu formeaza metastaze. Cu toate acestea, astrocitoamele benigne pot creste rapid, crescand astfel presiunea craniana si ingreunand eliminarea lichidului cranian , fapt care le poate pune in pericol viata pacientilor. Tumorile maligne nu doar ca se dezvolta rapid, insa cresterea este difuza in tesut, fapt care impiedica deseori indepartarea completa. In plus, celulele tumorilor de grad inalt pot ramane in corp chiar si dupa operatie, fapt care permite o recidiva a cancerului.
Tratamentul unui astrocitom
Astrocitomul este format din celule degenerate ale creierului si apar in tesutul conjunctiv de sustinere al creierului, tesutul glia. Prin tratament se incearca de cele mai multe ori indepartarea operativa a astrocitomului. Suplimentar, inaintea interventiei este necesara o terapie cu cortizon. Daca operatia este prea riscanta ca urmare a pozitiei astrocitomului, sau atunci cand tumoarea este benigna, se recurge la terapia cu raze sau chimioterapie.
Astrocitoamele de grad inalt se caracterizeaza cel mai adesea printr-o crestere difuza, fapt ce ingreuneaza o rezectie completa. In astfel de cazuri, interventia chirurgicala reprezinta o modalitate de a reduce masa tumorala si a presiunii craniene si de a imbunatati starea pacientului.
Cauzele aparitiei tumorilor craniene sunt inca necunoscute. Medicii si cercetatorii sunt de parere ca spre deosebire de celelalte forme de cancer, stilul de viata nesanatos este mai degraba secundar in randul tumorilor cerebrale. Astfel, se mizeaza mai mult pe cauze precum radiatia ionica, aspecte hormonale si genetice.