Afecțiuni Afecțiuni

Cand este recomandata efectuarea unei electroencefalograme?

25 Jan. 2018
Cand este recomandata efectuarea unei electroencefalograme?

Creierul are o pozitie protejata de cutia craniana. In cazul tulburarilor, pentru diagnosticare este necesara recurgerea la masuri care sa permita si stabilirea indirecta a cauzelor si localizarea acestora. Pe langa radiografii si RMN, in unele cazuri se recomanda si efectuarea unei electroencefalograme.

Electroencefalograma

Creierul lucreaza neincetat. Aceasta activitate a acumularilor mari de celule nervoase se manifesta prin descarcari electrice, care se observa prin oscilatii de potential la nivelul creierului, unde pot fi masurate. Pentru aceasta sunt fixate mai multe placute metalice sub forma de electrozi, la anumite distante pe suprafata craniana, care inregistreaza oscilatiile de tensiune (potential electric) sub forma unei electroencefalograme. Prescurtarea EEG este folosita atat pentru controlul general (Electroencefalografie) cat si pentru graficul rezultat (electroenecefalograma.)

Control cu EEG

Dat fiind faptul ca EEG este inofensiva in cazul anumitor tablouri clinice, face parte din controlul de rutina in unele cazuri. Astfel poate oferi indicatii interesante cu privire la o eventuala prezenta a unor tulburari metabolice. Inflamatiile, tumorile sau tulburarile de functionare ale creierului sunt diagnosticate deseori cu ocazia EEG. In cazul pacientilor aflati in coma, electroencefalografia poate indica tulburarile care se afla la baza respectivei stari comatoase. EEG este indicata si pentru controlul pacientilor cu predispozitie la atacuri epileptice. Se observa astfel unde sunt localizate atacurile. In plus, electroencefalografia reprezinta o piesa esentila pentru diagnosticarea mortii cerebrale.

Desfasurarea controlului

Pacientul trebuie sa evite consumul de bauturi cu cafeina, ceai, cola, cafea. Parul proaspat spalat reprezinta un avantaj. Medicul trebuie informat in legatura cu un eventual tratament medicamentos pe care il urmeaza pacientul, deoarece unele substanțe active pot influenta traiectoriile inregistrate in timpul EEG. Controlul este nedureros, nu implica riscuri, si daca este nevoie poate fi repetat ori de cate ori. Sunt pozitionati aprox. 20 de electrozi pe scalp, la o distanta egala intre ei. Controlul de rutina dureaza aproximativ o jumatate de ora, in liniste, in timp ce pacientul pastreaza ochii inchisi. Intre timp, pacientului i se va cere sa deschida ochii, sa ii inchida din nou si sa respire profund.

In cazuri speciale, acest control poate fi desfasurat de-a lungul a 24 de ore (EEG pe termen lung, efectuat cu ajutorul unui echipament mobil) in somn (EEG somn). Uneori sunt folosite si metode de provocare cum ar fi privarea de somn sau blituri de lumina. Aceasta metoda permite observarea cresterii activitatii craniene. In plus, in timpul controlului poate fi realizata si o inregistrare video, pentru a observa in ce masura anumite fenomene declanseaza o anumita criza la nivel cerebral.

Interpretarea electroencefalogramei

Activitatea electrica a creierului depinde activitatea pe care o intreprinde creierul in acesl moment. Traiectoriile inregistrate in cazul persoanelor relaxate, treze (unde alpha) au un ritm diferit de cele observate in timpul unei activitati intelectuale (unde beta), de cele din timpul somnului sau in cazul unei afectiuni (unde Delta- resp.Theta). In plus, traiectoriile difera in cazul adultilor comparativ cu copiii.

Pentru evaluarea imaginii traiectoriilor, medicul stabileste nu doar prezenta anumitor traiectorii, daca acestea sunt deformate sau nu, frecventa acestora (asadar cat de repede sau de lent se desfasoara), daca sunt regulate sau daca formeaza un anumit model. In plus, medicul evalueaza curbele in anumite locatii, putand sa colecteze astfel informatii cu privire la o situatie locala (ex: tumoare, probleme circulatorii sau hemoragii).

Decisiv pentru evaluare este aspectul general care este format din toate punctele separate. Numai in anumite cazuri, modificarile sunt atat de specifice, incat sa poata indica o anumita afectiune, cum este cazul inflamatiei cerebrale in cazul infectiei cu virusul herpes, in cazul carei traiectoria curbelor este specifica.

Dat fiind faptul ca momentul decesului insotit de oprirea ireversibila a functiei creierului reprezinta o conditie obligatorie pentru a permite declararea decesului pacientului dupa 30 de minute si posibilitatea de prelevare a organelor si in vederea transplantelor.

Comunități