Afecțiuni Afecțiuni

Calculi în vezica biliară - este necesară intervenția chirurgicală?

07 Oct. 2016
Calculi în vezica biliară - este necesară intervenția chirurgicală?

Calculii biliari pot cauza colici biliare dureroase, fiind necesară îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare, sau în cazul în care calculii sunt localizați pe tracturile biliare, aceștia pot fi îndepărtați, topiți sau fărâmițați endoscopic.

Vezica biliară cu calculi poate fi dureroasă

Vezica biliară are forma unui pere și este o anexă a ficatului. Este localizată pe fața viscerală a ficatului, în regiunea fosei vezicii biliare. Sarcina vezicii biliare este de a stoca secreția hepatică necesară digestiei grăsimilor. La nevoie, peretele vezicii se restrânge – prin control nervos sau hormonal-și elimină lichidul biliar în duoden.

Factorii de risc pentru acești calculi biliari sunt pe lângă alimentația bogată în grăsimi și carbohidrați, nivelul crescut al colesterolului și obezitatea, și dietele radicale și cele care presupun abținerea drastică de la mâncare. Dacă nu este asimilată deloc hrana, vezica biliară nu se golește regulat, iar lichidul biliar se îngroașă încet. Alimentația săracă în fibre vegetale nu este nici ea avantajoasă, deoarece colesterolul este preluat în cantitate mai mare din intestin.

Când este necesară îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare?

Calculii biliari sau cei care ajung accidental în vezică pot cauza dureri. Colicile biliare pot apărea atunci când un calcul este localizat în tractul biliar, iar peretele tractului se contractă provocând crampe dureroase.

Atunci când în vezica biliară se constată prezența calculilor, iar colica biliară durează peste 15 minute, vezica biliară poate fi îndepărtată chirurgical printr-o metodă minim invazivă (colecistectomie). Este vorba de o intervenție minim invazivă, așadar una care nu presupune o secțiune abdominală, și îndepărtarea laparoscopică a vezicii biliare. Organismul uman este capabil să funcționeze și fără vezica biliară.

Chiar dacă anumiți calculi biliari pot fi tolerați fără a crea probleme, intervenția este necesară daca se constată prezența polipilor în vezica biliară, deoarece polipii ar putea cauza dezvoltarea unui cancer biliar. De asemenea, vezica biliară este îndepărtată și în cazul în care calculii au dimensiuni de peste 3 centimetri sau în cazul așa-numitelor vezici biliare de porțelan, cunoscute pentru riscul sporit de dezvoltare a cancerului. Vezica biliară de porțelan se formează atunci când în urma unei infecții cronice a vezicii biliare, pereții acesteia se întăresc. În cazul în care indicația pentru operație a fost stabilită corect, peste 85% din pacienții operați au de profitat de pe urma intervenției.

Îndepărtarea vezicii biliare nu este întotdeauna soluția

În cazul în care din ecografie reiese prezența calculilor sau a nisipului în vezica biliară, care însă nu provoacă nicio durere, nu este necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Persoanele care suferă de calculi biliari și prezintă simptome precum balonarea, senzație de saturație, presiune în abdomenul superior și care încă nu au suferit o colică biliară, pot încerca un tratament cu acidul ursodeoxicolic în doze foarte mici, însă numai după consultarea medicului.

Acidul ursodeoxicolic este un acid biliar care acționează asupra peretelui vezicii biliare, chiar și în doze reduse. Acest acid are un efect antiinflamator și inhibă formarea calculilor, golirea vezicii și stimulează funcția bilei. Neplăceri precum balonarea și dureri în zona abdomenului superior apar mai puțin frecvent în cazul administrării acestui acid.

Când calculii biliari ajung în tracturile biliare

Micii calculi biliari se deplasează deseori singuri atunci când gura tractului se dilată în duoden. Atunci când calculii sunt mai mari, pot fi îndepărtați endoscopic .

Calculii biliari pot fi distruși și prin unde care acționează din exterior (litotripsie extracorporeală cu undă de șoc resp. ESWL). Este posibilă distrugerea a până la trei calculi biliari odată. Condiția pentru ESWL este ca tracturile biliare să fie libere, pentru a permite eliminarea materialului distrus prin colon. Calculii de colesterol din vezica biliară, care înregistrează o dimensiune de sub 5mm, pot fi îndepărtați medicamentos (Litoloza). Procedura durează însă între trei luni și chiar doi ani, iar rata de succes este de 40 procente.

De regulă, în special după aplicarea EsWL, în termen de trei-cinci ani, calculii biliari reapar. Însă cei care își schimbă stilul de viață în ,,mai puțin gras și mai puțin colesterol”, vor reuși să piardă și kilogramele în plus și să prevină formarea altor calculi. Se pare că și consumul de cafea poate avea efect pozitiv.

Comunități