Afecțiuni Afecțiuni

Bolile tropicale, tot mai frecvente în România

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 17 Nov. 2024
Bolile tropicale, tot mai frecvente în România

România se aliniază altor ţări dezvoltate, unde, pe fondul încălzirii globale, a ratei tot mai mari de călătorii în zone exotice şi a migraţiei, sunt raportate tot mai multe cazuri de boli tropicale. Despre ce boli este vorba, unde sunt răspândite şi care sunt măsurile de prevenţie?

Ce boli tropicale au început să fie prezente în România şi de unde vin ele?

Malarie, holeră, febră tifoidă, febră hemoragică Dengue, boli digestive sau afecţiuni cutanate, cauzate de înţepături de insecte şi boli parazitare, sunt din ce în ce mai prezente în România. Aceste boli sunt transmise, în principal, de bacterii sau de țânțari din genurile Aedes și Anopheles, care și-au extins aria de răspândire în Europa, prin transport accidental. Tânţarii Aedes, vectorii principali pentru Dengue și Chikungunya, provin din regiunile tropicale și subtropicale, iar Anopheles, vectorul malariei, este deja prezent în România. Reintroducerea bolii este posibilă şi prin călători infectați.

Aria de provenienţă a bolilor tropicale este reprezentată de zone precum Africa Subsahariană, Asia de Sud şi Sud-Est, insulele din Pacific sau America de Sud.

Profilaxie – prevenţia îmbolnăvirii

Principalul canal de profilaxie este vaccinarea. Aşadar, dacă veţi călători într-o ţară străină în curs de dezvoltare, cu reguli de igienă laxe şi climat umed şi cald, discutaţi cu medicul de familie sau mergeţi la un cabinet de boli tropicale şi medicina călătoriei. Aici, în urma unui consult medical, veţi putea primi atât vaccinul adecvat, cât şi recomandări pentru prevenţia bolilor din regiunea unde veţi călători.

Atenţie! Întrucât anticorpii necesită o perioadă de aproximativ 10 zile pentru activare postvaccinare, iar uneori se impune efectuarea unui rapel, este recomandată prezentarea la medic cu 1-2 luni înainte de călătorie.

Măsuri de prevenţie, fie că este vorba despre patogeni deja existenţi în România, de persoane infectate, ori de deplasări în zonele endemice sunt:

  • Menţineţi igiena riguroasă a mâinilor şi a corpului, spălaţi întotdeauna fructele şi legumele consumate crude.
  • Evitaţi contactul cu persoane care au călătorit sau vin din ţări cu risc dacă acestea prezintă semne de boală precum febră, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, erupţii cutanate şi stare de letargie.
  • Purtaţi pantaloni lungi şi haine cu mâneci lungi, utilizaţi substanțe repelente cu DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului şi pe haine, precum și insecticide de interior.
  • Beţi şi utilizaţi pentru gătit doar apă potabilă sau îmbuteliată. Nu beţi apă din surse naturale precum pârâuri, râuri sau lacuri.
  • Consumaţi carne şi fructe de mare preparate termic.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități