O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ridica brațul la orizontală sunt doar două situații de disconfort care apar în cazul uzurii articulației complexe a umărului. Vă vom explica în cele ce urmează care sunt cauzele bolilor degenerative la nivelul umerilor, care sunt formele de patologie cunoscute și cum pot fi tratate.
Umăr: structuri osoase
Atunci când discutăm despre "umăr" suntem conștienți de complexitatea centurii scapulare și de legăturile rafinate care există între fiecare os în parte, mușchi și tendoane prin articulații, bursa sinovială și învelișurile de fricțiune.
Din structura osoasă face parte pe lângă scapulă, la nivelul acromionului și procesul coracoid și capul humeral în articulația umărului. Deși articulația umărului propriu-zisă este formată, de fapt, doar din capul humeral și o cavitate cotiloidă pe latura scapulei, acromionul, clavicula și procesul coracoid formează acoperișul și delimitarea acestei articulații. Spre deosebire de articulația șoldului, cea a umărului nu dispune de o cavitate cotiloidă care să înconjoare capul articular, iar suprafața articulară a omoplatului este o suprafață aproape plană. Acest fapt constituie un avantaj în sensul că permite la nivelul umerilor o mișcare în aproape orice direcție, spre deosebire de cea a șoldurilor, unde cupa acetabulară de mari dimensiuni, deși asigură stabilitate, limitează mobilitatea.
Dezavantajul acestei construcții este acela că multe structuri învecinate ale articulației umerilor sunt implicate în stabilizarea acesteia. Atunci când una dintre aceste structuri este afectată, întreaga mobilitate a umărului are de suferit.
Mușchii umerilor
Pe lângă oase, mușchii prin tendoanele lor, joacă un rol major în structura și funcționarea umerilor. Vom numi în mod special coafa rotatorilor – și anume mușchii responsabili pentru mișcările rotative ale umerilor, și anume musculi supra- și infraspinatus, musculus subscapularis și musculus teres minor. Coafa rotatorilor apasă capul humeral pe cavitatea cotiloidă și asigură contactul dintre suprafețele articulare.
Între mușchi și oase se află numeroase burse sinoviale care asigură mobilitatea structurilor între ele. Mușchiul deltoid aflat peste coafa rotatorilor și peste acromion este cel care dă forma umărului și îi conferă rotunjimea tipică. În plus, bicepsului cu două capete (biceps este un cuvânt de origine latină, semnificația acestui fiind "cap dublu") îi revine o sarcină specială. Fiecare curbură musculară deține propriile tendoane, prin care este fixat pe oase.
Așa numitele tendoane lungi ale bicepsului străbat articulația umărului ca o coardă și mențin contactul dintre capul membrului superior și suprafața articulară în special în timpul mișcărilor laterale ale brațului.
Cum apar bolile degenerative ale umerilor?
Structurile implicate în formarea articulației umărului sunt solicitate în timpul mișcării brațului și a umărului, zi de zi, de-a lungul întregii vieți. Cu toate acestea, realizarea fără probleme a acestor mișcări, la distanță de corp, așa-numitele mișcări de abducție, sunt posibile numai atunci când articulațiile nu prezintă semne de uzură cum ar fi artroza. În plus, tendonul lung al bicepsului trebuie să aibă o poziție bună prin canalul său, iar sursa sinovială dintre mușchi trebuie să permită un joc fără fricțiune al mușchilor.
Astfel, ținând cont de faptul că mișcarea umerilor necesită colaborarea atâtor structuri, nu ne miră faptul că semnele de uzură pot conduce la diverse patologii.
Care sunt formele posibile?
Cu 150 de ani în urmă, medicul francez Simon Duplay a stabilit termenul de "Periarthritis humeroscapularis" (PHS) pentru toate acele modificări degenerative osoase din zona umărului. Acest termen a fost folosit până la sfârșitul secolului precedent pentru toate formele posibile de afecțiuni dureroase ale umărului. Între timp, posibilitățile de diagnosticare s-au diversificat, încât este posibilă delimitarea clară a diferitelor procese de boală, diagnosticul PHS aparținând astfel trecutului.
Sindromul de impingement al umărului
Între cantul superior al capului humeral și proiecția osoasă care formează acromionul, spațiul este stabilit exact pentru structurile anatomice care se regăsesc în mod normal în acest spațiu. Printre acestea se numără tendoanele lungi ale bicepșilor, mușchii cu tendoane ale coafei rotatorilor și bursa sinovială mare, care permit realizarea de mișcări musculare ca un strat de lubrifiant. Similar unei corzi, ca urmare a suprasolicitării repetate, toate aceste structuri se pot rupe în cele din urma în cazul unei inflamații infecțioase. În tendoane, spre exemplu, se poate depune calcar. În plus, atât articulația umărului cât și articulația superioară dintre acromion și claviculă se uzează, se inflamează, iar pe margini, substanța osoasă se formează în exces. În bursa sinovială se poate acumula lichid în exces, formându-se astfel un cerc vicios: o creștere minoră în volum a inserției tendonului uzură, poate irita bursa sinovială; bursa sinovială reacționează printr-o creștere în volum, deoarece formează mai mult lichid de inflamare.
Așadar, există diferite mecanisme care conduc la instalarea sindromului de impingement. Cu ajutorul diferitelor teste de mișcare și a radiografiilor, medicul poate stabili cu exactitate cauza. Pentru cei afectați, impingementul se manifestă prin dureri la nivelul umărului în încercarea de a ridica brațul la orizontală.
Ruptura coafei rotatorilor
În cazul acestei patologii, care apare cu o frecvență de 10 ori mai mare în rândul bărbaților, aveam de-a face cu o ruptură a tendoanelor, parțial sau total, prin care sunt fixați mușchii coafei rotatorilor pe capul humeral. De multe ori, este suficientă o mișcare spontană pentru a provoca o ruptură a tendoanelor afectate de uzură prealabilă. Ruptura este deosebit de dureroasă, iar brațul nu mai poate fi ridicat la orizontală.
Calcifierea tendoanelor
În cazul acestei boli, avem de-a face cu depunerea de calcar în inserțiile de tendoane ale coafei rotatorilor. Această depunere este facilitată de o circulație îngreunată a sângelui în mușchi și tendoane, care este comună, spre exemplu, activităților desfășurate deasupra capului (ex: zugravi, stucatori). Depunerile de calcar din tendoane nu se simt în timp real, însă deseori aceste depuneri se extind în bursa sinovială, rezultând în dureri severe. Depunerile pot fi tratate prin măsuri terapeutice, care la rândul lor însă pot fi dureroase.
Afectarea tendoanelor lungi ale bicepșilor
Tendonul lung al bicepșilor este învelit într-o membrană, trece printr-o canelură osoasă a capului humeral și participă la toate mișcările umărului. Atât membrana tendoanelor, cât și tendoanele în sine se pot uza, oasele formează material osos ca urmare a procesului de inflamare, fapt ce acutizează starea. În final, tendonul se poate rupe, fapt ce poate fi mai ușor observat în cazul persoanelor cu musculatura pronunțată, deoarece curbura musculară se strânge deasupra cotului.
Artroza articulației umărului
Ca urmare a uzurii, se poate instala o artroză a articulației între acromion și claviculă sau între capul humeral și cavitatea cotiloidă pe omoplat. Această uzură a articulației este însoțită de dureri la fiecare mișcare a umărului. Ca efect al bolilor degenerative, în umăr se instalează o rigiditate dureroasă la toate mișcările. În consecință, mișcările se limitează ca urmare a durerilor.
Cum pot fi tratate bolile degenerative ale umărului?
De regulă, bolile degenerative se instalează odată cu înaintarea în vârstă, iar tratamentul –inclusiv al rigidității umărului – se realizează conservator. Însă atunci când sunt afectate timpuriu persoane tinere, sportive și foarte active, de aceste simptome ale îmbătrânirii umerilor, tratamentul poate consta în măsuri chirurgicale. În special rupturile tendoanelor lungi ale bicepșilor și ruptura coafei rotatorilor au șanse bune de refacere completă dacă sunt operate la timp.
Printre măsurile conservatoare de tratament se numără cel medicamentos cu analgezice, exercițiile de gimnastică medicală, tratamentul cald/rece, iar atunci când se cunoaște agentul declanșator prin evitarea cauzelor suprasolicitării (ex: scrisul continuu la mașina de scris sau calculator, activitățile deasupra nivelului capului, genuri de sport cum ar fi tenis sau badminton).
Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu diverse afecțiuni. Ne bucurăm că îți putem spune cum se manifestă și care sunt bolile degenerative ale umerilor.
Scrie-ne un comentariu și spune-ne cât de utile au fost informațiile despre aceste afecțiuni.