Afecțiuni Afecțiuni

Boala Parkinson - detectare precoce prin teste de sânge

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Aug. 2024
Boala Parkinson - detectare precoce prin teste de sânge

Boala Parkinson este o maladie neurologică, ce afectează peste 10 milioane de persoane la nivel mondial, cauzând probleme motorii şi de gândire, de la rigiditate şi tremor al membrelor şi al capului până la halucinaţii. Deşi simptomele sunt clare, boala este frecvent diagnosticată greşit, tardiv sau subdiagnosticată, marea majoritate a pacienţilor ajungând la medic după ce aceasta s-a instalat.

Teste de sânge pentru diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

Boala Parkinson este cauzată de pierderea de celule nervoase responsabile pentru producerea de dopamină, neurotransmiţător implicat în procesele motorii. Creierul are o rezervă de dopamină şi poate compensa un timp, însă pe măsură ce boala avansează, nediagnosticată, neurodegenerarea se instaurează ireversibil. În momentul în care pacienţii prezintă deja tabloul clinic motor specific bolii, se estimează că deja au fost distruse până la 60% dintre celule.

Un test care ar putea disgnostica boala înainte de instaurarea simptomelor este extrem de util în vederea iniţierii unui tratament cu beneficii pe termen lung, iar cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit un test de sânge ce poate detecta boala Parkinson chiar şi cu 10 ani înainte de apariția simptomelor.

Dr. George K. Tofaris, profesor de neurologie și neuroștiință translațională la Departamentul de neuroștiințe clinice Nuffield de la Universitatea din Oxford, și echipa sa au dezvoltat un test de sânge axat pe proteinele alfa-sinucleină, implicate în boala Parkinson. Alfa-sinucleina este, în cea mai mare parte, derivată din surse periferice, cum ar fi globulele roșii, făcând măsurătorile directe în sânge ineficiente din cauza contaminării. Acest test inovator izolează veziculele extracelulare de la celulele nervoase care circulă în sânge, utilizând anticorpi și particule magnetice pentru a minimiza contaminarea. Veziculele tratate astfel dezvăluie o fracțiune de alfa-sinucleină, oferind o reflectare mai precisă a schimbărilor în celulele nervoase. Astfel, testul poate detecta persoanele cu risc ridicat de a dezvolta boala Parkinson cu o probabilitate de 90%, acestea având un nivel dublu de proteine alfa-sinucleină faţă de persoanele sănătoase.

Testul de sânge dezvoltat constituie un biomarker valoros pentru diagnosticul precoce, intervenția timpurie și tratamentul adecvat, oferind o mai bună înțelegere a bolii şi un confort psihologic crescut pentru pacient.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități