Abcesele si furunculele sunt leziuni purulente ale pielii. Odata slabit sistemul imunitar, acestea apar cu mai multa usurinta decat in mod normal.
Cu o aparare pe masura, nu s-ar fi intamplat! In sanatate este ca in sport- numai o aparare puternica ne poate proteja impotriva germenilor si a agentilor patogeni! Sistemul nostru imunitar are o structura complicata, insa cele mai mici tulburari pot facilita aparitia anumitor probleme de sanatate, nu doar gripa sau raceala, cum v-ati putea gandi, ci si infectii ale pielii.
Slabirea sistemului imunitar poate avea urmari grave, spre exemplu in cazul persoanelor care sufera de HIV sau diabet. De cele mai multe ori, nici nu suntem constienti sa sistemul nostru imunitar nu functioneaza la parametri optimi. Numai atunci cand observam ca anumite infectii se tot repeta, cum ar fi raceala sau sinuzita, incepem sa ne punem problema. Numeroase persoane sufera de slabirea sistemului imunitar, nu sunt insa constienti de aceasta problema.
Verificarea sistemului imunitar: Fiecare raspuns afirmativ reprezinta un factor de risc suplimentar!
- Sunt fumator
- Beau in mod regulat mai mult de 1 pahar de bautura alcoolica pe zi
- Practic sporturi extreme precum triatlonul sau maratonul
- Practic in exces sporturi precum alergare sau ridicarea de greutati
- Consum multe preparate dulci si grase
- Sunt stresat la locul de munca
- Nu reusesc sa ma relaxez in timpul pauzelor
- Sunt nefericit din punct de vedere personal sau profesional
Sfat: chiar si numai un raspuns pozitiv poate avea urmari asupra sistemului imunitar.
Intarirea sistemului imunitar este esentiala. Sunt importante activitatile sportive precum inotul, mersul pe bicicleta, alergarea – fara insa a exagera, pentru a evita efectul contrar! Alimentatia echilibrata, bogata in legume, fructe, produse din faina integrala, produse lactate, carne de pasare si peste este si ea esentiala.
Stresul reprezinta un factor de risc major pentru sistemul imunitar, si trebuie redus in mod obligatoriu. Persoanele stresate sunt mai predispuse la raceala, gripa si la infectiile de piele. Uneori sunt suficiente cele mai mici zgarieturi sau iritari in timpul barbieritului de exemplu, pentru a genera infectii masive de piele.
Leziunile purulente la nivelul pielii sunt deseori privite cu rusine de cei afectati. Astfel ca deseori pacientii evita sa le aduca in discutie inclusiv cu medicii lor..
Bineinteles ca nu suntem intotdeauna protejati 100% impotriva abceselor de piele, de exemplu, insa printr-un sistem imunitar puternic putem preveni aparitia acestora. Frecventa mare a abceselor se explica prin rapiditatea cu care se dezvolta in urma celor mai mici leziuni la nivelul mainilor si picioarelor. In leziunile respective patrund bacterii si provoaca o evolutie purulenta a leziunii.
Indicii tipice pentru formarea unui abces: inflamatia, durerea, inrosirea si incalzirea pielii. De indata ce observati aceste simptome, ar trebui sa actionati. Nu se recomanda antibioticele sau interventiile chirurgicale din prima. Incercati mai intai sa tratati locul afectat cu creme naturiste disponibile in farmacii.