Atacul de panică și atacul de cord prezintă asemănări care produc confuzie și îi determină pe oameni să apeleze la serviciile de urgență chiar și în cazurile în care nu este nevoie. Din acest motiv, este bine de știut că atacul de panică face parte din categoria tulburărilor anxioase, având simptome atât afective, cognitive, comportamentale, cât și somatice (acest ultim aspect producând confundarea lui cu atacul de cord), în vreme ce atacul de cord, numit și infarct miocardic, constă în întreruperea fluxului de sânge la nivelul unei părți a cordului și reprezintă cu adevărat o urgență.
Simptome ale atacului de cord:
- Debut brusc
- Debut în timpul efortului fizic
- Dureri violente care radiază de la inimă către brațe, umeri sau maxilar
- Dureri care se accentuează în timp
- Dificultăți de respirație
- Transpirații
- Paloarea tegumentelor
- Greață sau chiar vomitare
- Leșin sau senzație de leșin
- La femei, senzațiile pot fi mai degrabă de oboseală neobișnuită și disconfort la nivelul pieptului decât dureri violente
Simptome ale atacului de panică:
- Debut brusc, fără ca persoana să poată numi un eveniment declanșator
- Debut lent, simptome cumulative, pe fondul unor evenimente stresante
- Simptome afective (stare de anxietate, îngrijorare, frică intensă de a pierde controlul, sentimentul morții iminente)
- Simptome cognitive (gânduri care accentuează panica, îngustarea conștiinței și incapacitatea de a răspunde rațional)
- Simptome comportamentale (agitație, plâns, nevoia de a sta așezat, tendința de a respira des și superficial, accentuând hiperventilația, amețeală)
- Simptome somatice (palpitații, respirație superficială, senzația de sufocare sau nod în gât, transpirații, furnicături în brațe)
Un alt aspect de luat în considerare este durata simptomelor. În cazul atacului de panică, putem distinge trei faze, care durează în total între 20-30 de minute: în prima, simptomele se instalează subtil, cu accentuare progresivă și diversificare. A doua fază este de atingere a punctului maxim al intensității simptomelor: este momentul în care persoana pierde claritatea de gândire, are teama de a nu pierde controlul, a înnebuni sau a muri. A treia fază este de scădere a intensității simptomelor, până la liniștire și redobândirea clarității minții, tehnicile de ancorare ajutând progresul mai rapid al acestei etape. În schimb, atacul de cord se instalează mai ales în timpul activităților fizice, subit, și nu trece cu timpul, ci se înrăutățește.
Este bine să identificați corect semnele și, dacă aveți îndoieli, să fiți prevăzători și să apelați la ajutor specializat, deoarece atacul de panică nu pune viața în pericol, pe când atacul de cord, da.