Atunci când circumferința abdomenului crește, avem de-a face de cele mai multe ori cu depuneri adipoase. Dar în spatele acestor creșteri se pot ascunde probleme medicale grave, cum ar fi afecțiunile hepatice, care determină reținerea de lichide în abdomen. Ascita presupune acumulare de lichide (edem) în cavitatea abdominală și nu reprezintă o afecțiune în sine, ci un simptom al altor boli, de regulă hepatice. Ascita indică un stadiu avansat al bolii, fiind precedată, de regulă, de alte simptome.
Cauze ale ascitei
Cea mai frecventă cauză a ascitei este ciroza hepatică, așadar modificarea țesutului conjunctiv al ficatului, care la rândul său reprezintă o urmare a unei afecțiuni hepatice. Pe fondul cirozei, țesutul ficatului devine mai rigid, iar vasele de sânge sunt expuse unei rezistențe mai mari, fapt ce împiedică circulația normală a sângelui. Acesta stagnează în vena portă dinaintea ficatului și este presat din vase în cavitatea abdominală.
Ciroza afectează funcția ficatului, iar numărul proteinelor formate este mai mic. Acestea absorb lichidele și le rețin în vase. Tumorile maligne sau metastazele, spre exemplu în peritoneu, pot influența structura sângelui și o pot modifica, conducând la formarea de edeme. În plus, acestea „transpiră” apă.
O altă cauză posibilă este insuficiența cardiacă dreaptă. În astfel de cazuri, ventriculul drept al inimii este afectat, iar sângele începe să stagneze în venele sistemului circulator. Și în acest caz lichidul este presat în cavitatea abdominală, dar și în glezne. Desfășurarea este similară și în cazul trombozei venei splenice, a venei portă și a venei hepatice.
Simptome ale ascitei
Se remarcă, în primul rând, simptomele afecțiunii principale. Ascita propriu-zisă se caracterizează prin creșterea semnificativă a circumferinței cavității abdominale, cureaua și îmbrăcămintea devenind neîncăpătoare. Abdomenul se umflă în exterior, iar uneori se formează și o hernie ombilicală. Cantitatea de apă din cavitatea abdominală (precum și creșterea în greutate) poate depăși chiar și 10 litri. Abdomenul devine foarte tensionat și dureros, fapt ce poate conduce la insuficiență respiratorie.
Tratamentul ascitei
Ascita și gravitatea acesteia pot fi stabilite cu ajutorul unei ecografii. Terapia se va axa pe tratamentul afecțiunii principale care presupune printre altele: evitarea progresului cirozei hepatice, rezecția unei eventuale tumori, tratarea insuficienței cardiace etc. Cu toate acestea, ascita reprezintă deja indiciul unei prognoze negative, deoarece vindecarea ascitei nu este posibilă în cele mai multe cazuri, ci încetinirea evoluției bolii.
Tratamentul ascitei constă în administrarea de diuretice și limitarea consumului de lichide. Deseori se realizează și puncții pentru eliminarea lichidului din cavitatea abdominală cu ajutorul unei canule. În acest mod se poate reduce disconfortul pacientului pentru o perioadă.
O altă metodă de tratament, mai periculoasă, este realizarea unui scurt circuit între vena portă (înaintea ficatului) și vena cavă (înaintea ventriculului drept al inimii - sunt porto-sistemic), pentru a determina sângele să ocolească ficatul și să evite astfel presiunea puternică. De reținut este că prin această metodă ficatul nu mai reușește să își îndeplinească cealaltă funcție, respectiv de detoxifiere a sângelui. Apare astfel un risc sporit de encefalopatie hepatică.