Afecțiuni Afecțiuni

Anemia feriprivă – simptome, cauze și tratament

21 Apr. 2020
Anemia feriprivă – simptome, cauze și tratament

Va simțiți obosiți, slăbiți, aveți pielea palidă, dureri, amețeli şi pofte neobişnuite? Este posibil să suferiți de anemie feriprivă, cauzată de aportul insuficient de fier din organism. În lipsa fierului, numărul de celule roşii din sânge scade, la fel şi capacitatea sângelui de a oxigena țesuturile. Diagnosticarea se face în urma unei hemoleucograme, analiză care va evalua nivelul de fier din sânge, iar medicul vă va prescrie un tratament, alături de o dietă adaptată.

Simptome

Simptomele anemiei sunt mai dificil de observat la început, când pot fi puse pe seama lipsei de odihnă, a stresului sau a unei alimentații neechilibrate de moment. Atunci când lipsa de fier se accentuează, apar şi alte simptome față de cele evidențiate, precum: respirație scurtată, extremități reci şi înțepături în picioare, ritm cardiac neregulat, unghii care îşi schimbă curbura şi se exfoliază, dureri de cap sau în piept, mâncărimi ale pielii, dar şi scăderea sistemului imunitar şi infecții repetate. În cazuri severe de anemie feriprivă a gravidelor pot apărea malformații congenitale şi greutate mică la naştere sau chiar naştere prematură. Copiii pot suferi de tulburări cognitive şi de dezvoltare.

O vizită la medic este vitală în cazul anemiei, întrucât doar în urma hemoleucogramei se poate pune diagnosticul corect şi iniția un tratament. Nu luați niciodată suplimente de fier fără rețetă, întrucât pot provoca acumulare de fier în exces şi afecțiuni hepatice sau alte tulburări.

Cauze şi grupuri de risc

Cea mai frecventă cauză a anemiei este hemoragia, care se manifestă în timpul menstruației, însă poate apărea şi ca urmare a unui ulcer, a herniei hiatale, existenței unui polip la nivelul colonului sau chiar a unui cancer de colon. Alimentația deficitară în fier sau malabsorbția de fier (semn al bolii celiace) duc la anemie. Graviditatea reprezintă o perioadă de consum a rezervelor de fier datorită volumului suplimentar de sânge necesar mamei pentru hrănirea şi dezvoltarea fetusului. 

Deficitul de fier apare în cazul femeilor, în special în perioadele de menstruație şi în timpul sarcinii. Sugarii şi copiii mici au un necesar de fier crescut, pe care nu îl poate satisface exclusiv laptele matern sau alimentația insuficient de variată. Vegetarienii sau veganii nu consumă carne şi pot avea carențe. Donatorii de sânge au nevoie de un aport sporit de fier pentru a reface rapid volumul de celule roşii.

Tratament

Medicul vă poate prescrie suplimente orale cu fier, în concentrație optimă, aşa că nu depăşiți doza. O dietă diversificată include alimente bogate în fier (carne roşie, ficat, pui, curcan, broccoli, vegetale verzi, leguminoase, cereale integrale), dar şi în vitamina C, pe care o găsiți în citrice, căpşune, kiwi, roşii.

Comunități