Ciroza hepatică constă în transformarea celulelor hepatice în țesut cicatrizat și conjunctiv și apare în urma netratării unor afecțiuni hepatice pe o perioadă de mai mulți ani. Atunci când o mare parte din țesutul hepatic este afectat, funcția organului este limitată. Atât timp cât ficatul reușește să își îndeplinească rolul (forma compensată a cirozei hepatice), nu este necesară o dietă cu măsuri restrictive, ci o alimentație sănătoasă și variată.
Malnutriția
Malnutriția reprezintă o complicație frecventă (> 50% din cazuri) în cazul afecțiunilor hepatice și un factor decisiv pentru prognoza și tratamentul bolii. Complicațiile sunt mult mai frecvente în rândul pacienților care se confruntă cu malnutriție, cum ar fi de exemplu ascita și infecțiile. Acordați atenție din timp simptomelor malnutriției, scăderii și puterii musculare, stărilor de oboseală și reducerii performanței generale. Controlați-vă în mod regulat greutatea corporală și nu uitați că reținerea de apă în abdomen v-ar putea induce în eroare în ceea ce privește scăderea în greutate.
Așadar:
- acordați atenție consumului energetic și nutritiv suficient;
- consumați zilnic circa 1,2 g proteină/kg din greutatea corporală. Optați cu precadere pentru proteinele de origine vegetală (produse din soia, leguminoase etc.);
- nu trebuie să evitați grăsimile. Puteți adăuga smântână, unt și ulei vegetal în preparate;
- puteți apela la suplimentele energetice, însă numai după consultarea medicului!
Ascita
În cazul ascitei, adică a acumulării de lichide în abdomen, este important să renunțați la sare în preparatele pregătite în casă și să evitați alimentele procesate cu conținut mare de sare, cum ar fi supele la plic, alunele sărate, chipsurile, heringul sărat etc. Deseori este necesară și limitarea consumului de lichide. Medicul vă va da mai multe informații în acest sens.
Encefalopatia hepatică
Funcția creierului poate fi afectată de bolile hepatice. Motivul constă în intoxicarea cu substanțe care nu mai pot fi procesate corect de ficat (produși din metabolismul proteinelor). În astfel de cazuri, ar putea fi necesară reducerea consumului de proteine la sub 60 gr. proteine/zi. Această măsură se va impune doar la recomandarea medicului.
Vene varicoase în esofag
Ca urmare a depunerilor de țesut conjunctiv în ficat, este afectată circulația sângelui în acest organ. Sângele stagnează și caută alte rute. Vasele mai mici din zona stomacului și a esofagului încep să fie mai puternic irigate cu sânge. Se umflă până la refuz și pot să cedeze ușor, existând pericolul hemoragiilor care pot pune viața pacientului în pericol.
Este importantă protejarea venelor varicoase ale esofagului prin mestecarea îndelungă a hranei. Evitați orice alimente care v-ar putea zgâria esofagul, cum ar fi pâine prajită, biscuiți tari, cartofi prăjiți, chipsuri, prăjeli.