Primavara aduce pentru majoritatea persoanelor o stare de bine. Ziua devine mai lunga, vremea se incalzeste, natura infloreste, lumina soarelui aduce energia care ne-a lipsit in timpul iernii. Schimbarea sezonului aduce si modificari in comportamentul uman, in nivelul de energie, in dorinta de socializare dar si in programul de somn.
Desi majoritatea persoanelor traiesc pozitiv aceste schimbari, pentru anumite persoane apar probleme, atat psihice cat si fizice, legate de schimbarea anotimpului.
Depresia de primavara este o tulburare afectiva sezoniera cu care se confrunta destul de multe persoane, odata cu venirea primaverii. Se manifesta in principal prin stari de tristete si apatie, pierderea interesului pentru activitatile zilnice obisnuite. Poate dura cateva zile sau 1-2 saptamani. Cauzele sunt insuficient cunoscute, dar organismul mobilizeaza mecanismele de adaptare si depaseste aceasta tulburare afectiva destul de repede. Daca simptomele persista mai mult de 2 saptamani se recomanda un consult de specialitate. Sub eticheta unei depresii de primavara poate sa treaca neobservata o afectiune mai severa.
Astenia de primavara este o stare de oboseala atat fizica cat si psihica si este resimtita de un numar mare de persoane. Se datoreza in acumularii de toxine in organism, lipsei de miscare in sezonul rece si deficitului de vitamine si minerale cauzat de alimentatia din timpul iernii, mai saraca in legume si fructe proaspete. Pentru reechilibrarea energetica rapida a organismului sunt necesare cateva masuri simple: plimbari in aer liber, exercitii fizice zilnice, respectarea orelor de somn si alimentatie sanatoasa care sa cuprinda cat mai multe fructe proaspete, zarzavaturi si legume (urzici, leurda, stevie, untisor, macris), alge marine, peste si fructe de mare.
Alergiile reprezinta o alta problema de sanatate care afecteaza un segment mare de populatie. Printre cauze evitabile sunt: poluarea mediului, alimentatia moderna, adminstrarea antibioticelor in exces, contactul microbian prea scazut din primii ani de viata, vaccinarile. Cele mai frecvente forme de alergii sunt rinoconjunctivita alergica, astmul bronsic alergic, dermatita atopica si urticaria.
Alergiile sezoniere sunt declansate de alergeni care apar mai frecvent intr-un anumit anotimp.
Polenul este alergenul cel mai frecvent incriminat in declansarea alergiilor sezoniere de primavara.
In perioadele de polenizare, persoanelor alergice li se recomanda sa petreaca mai mult timp in interior, in special dimineata cand este maxima concentratia de polen, sa mentina nasul umed sau sa protejeze mucoasa nazala si oculara cu produse speciale, indicate de specialistii. Admistrarea medicamentelor antihistaminice nesedative este indicata tot dimineata. Specialistii pot indica in anumite cazuri si imunoterapia, respectiv terapia de desensibilizare.
Anemia feripriva nu se datoreaza primaverii dar este o afectiune frecvent diagnosticata primavara, cand din cauza asteniei se efecuteaza analizele de laborator care arata o anemie cu scaderea globulelor rosii si a fierului in sange. Anemia feripriva are mai multe cauze, una dintre acestea fiind si carentelor alimentare de fier din timpul iernii. Anemia usoara se corecteaza prin alimentatie bogata in ficat, carne de vita, spanac, brocoli, linte, fasole, nuci, alune, susan. Uneori este necesara insa suplimentarea fierului. Daca sunteti palid, simti o lipsa de putere si nu aveti pofta de mancare este indicat sa consultati medic si sa efectuati un set de analize de laborator.
Tulburarile de digestie se manifesta prin durere si disconfort abdominal, balonare si tulburari de tranzit (diaree sau constipatie). Schimbarea alimentatiei primavara este insotita la unele persoane de aparitia sau accentuarea tulburarilor digestive existente. Statistic, ulcerul si gastrita se reactiveaza mai des primavara si toamna, desi nu sunt explicatii medicale consistente pentru aceast caracter sezonier. Lipsa enzimelor pancreatice, bila insuficienta, mesele copioase si cele neregulate, alimentatia fast food, combinatiile alimentare gresite – sunt factori care ingreuneaza digestia.
Digestia insuficienta are si consecinte mult mai grave: in organism incep sa se acumuleze toxine si fragmente de alimente insuficient prelucrate, care prin acumulare in tesuturi duc la crestere in greutate, inflamatii, reactii alergice, oboseala, dureri articulare si alte modificari patologice sistemice.
Alegerea a unei alimentatii corecte si echilibrate, stimularea secretiei sucurilor digestive sau suplimentarea acestora la nevoie, rezolva simptomele digestive in majoritatea cazurilor, daca tulburarile digestive sunt functionale si nu au drept cauze alte afectiuni digestive sau generale ale organismului.
Acordati alimentatiei o importanta deosebita!
In mod justificat se afirma deseori ca sanatatea organismului incepe in tubul digestiv.
Fiecare dintre noi se confrunta la un moment dat cu diverse afectiuni. Ne bucuram ca iti putem spune care sunt afectiunile de primavara si cum pot fi prevenite.
Scrie-ne un comentariu si spune-ne cat de utile au fost informatiile despre aceste afectiuni.