Cum recunoaștem durerile provocate de calculi?
Din păcate, calculii se remarcă prin durerile care îi însoțesc, atunci când fluxul de lichide din organul afectat se blochează în mod mecanic. Durerile se manifestă deseori sub formă de colică. În cazul calculilor biliari și salivari, apar o dată cu consumul de alimente. Colicile renale pot fi atât de dureroase încât persoana în cauză își poate pierde cunoștința. Uneori calculii pot provoca și inflamații, stări febrile și alte indicii ale prezenței unei infecții, astfel că sunt detectate în procesul de diagnosticare. În cazul în care există suspiciuni cu privire la prezența unui calcul, se recurge la proceduri de imagistică medicală. Calculii salivari și renali sunt ușor de detectat cu ajutorul ecografiilor, în special atunci când conțin oxalat de calciu. Calculii care conțin oxalat de calciu sunt ușor de identificat și în radiografii simple, fiind radioopaci, dar și prin alte investigații imagistice după administrarea de substanță de contrast.
Calculii formați din colesterol sau acid uric apar în special în vezica biliară și sunt remarcați la ecografie sub formă de deschideri în lichid. În cazul unei inflamații a pancreasului se evită administrarea de substanță de contrast, deoarece aceasta poate accentua inflamația.
Ce putem face împotriva calculilor?
Pe lângă tratarea durerilor și a măsurilor de diagnosticare pentru stabilirea cantității și a localizării exacte a calculilor, tratamentul diferă în funcție de tipul calculilor și de amploarea simptomelor. În cazul anumitor calculi biliari se recurge la tratament medicamentos pentru eliminarea acestora. Dacă însă acest tratament este ineficient, se recurge la endoscopie pentru eliminarea calculilor sau chiar la o intervenție chirurgicală pentru eliminarea completă a vezicii biliare.
Cu ajutorul endoscopului, pot fi eliminați și calculii pancreatici. Pentru îndepărtarea acestora, se dilată deschiderea tractului biliar în intestin.
Calculii renali pot fi eliminați medicamentos sau pot fi zdrobiți printr-o terapie cu unde de șoc, pot fi îndepărtați cu ajutorul endoscopului, dar și chirurgical. Din fericire, această ultimă variantă este tot mai rar folosită, deoarece prin zdrobire, calculii sunt eliminați natural pe tractul urinar.
În cazul calculilor salivari, se poate încerca eliminarea acestora prin masaj, în caz contrar este necesară intervenția chirurgicală. În cazul în care este necesară îndepărtarea completă a glandei salivare, procedura este mai delicată deoarece presupune acordarea unei atenții deosebite pentru a nu leziona nervii faciali din vecinătatea glandei.
Coproliții din intestinul gros pot fi eliminați prin clisme repetate sau manual. În cazul unei obstrucții intestinale localizate mai sus, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a evita punerea vieții pacientului în pericol.
Cum putem preveni formarea calculilor?
Hidratarea din plin este cea mai bună măsură de protecție împotriva calculilor renali și a calculilor salivari. Un consum zilnic de lichide de minim 2 litri ar trebui să fie de la sine înțeles. Atunci când temperaturile cresc, când facem sport sau când suferim de o stare febrilă, cantitatea de lichide consumate trebuie să crească proporțional. În cazul în care ați suferit deja de calculi, indiferent de natura acestora, puteți evita reapariția lor prin adaptarea regimului alimentar: mai puțin colesterol în cazul calculilor biliari, mai puțină carne în cazul în care ați suferit deja de calculi uratici, stimularea producției de salivă prin mestecarea de gumă de mestecat sau consumul de alimente citrice pentru prevenirea reformării de calculi salivari.