Aproximativ 90% din populaţia globului este dreptace, în timp ce circa 10% este sângace, însă există şi un procent mult mai mic de persoane care utilizează ambele mâini, în mod egal, pentru scris şi activităţi cotidiene. Dominanţa în utilizarea unei mâini sau a celeilalte este o manifestare a asimetriei creierului, dreptacii manifestând o dominanţă a emiseferei stângi, iar stângacii, o dominanţă a emisferei drepte.
Asimetriile creierului uman, atât anatomice, cât și funcționale, se produc timpuriu pe parcursul dezvoltării fetale şi sugerează o programare genetică în dezvoltarea axei stânga-dreapta a sistemului nervos central (SNC). Studiile arată că stângacia este ereditară în proporție de 25% la gemeni și între 1 şi 6% la populația generală. Asimetria creierului, în special în zonele lingvistice, are o componentă ereditară cu până la 30%, indicând o influență genetică semnificativă.
Mutaţii genetice rare şi tulburări de neurodezvoltare la stângaci
Dezvoltarea fetală intrauterină poate implica şi apariţia unor mutaţii genetice sau deviaţii ale genelor, care determină diferite boli de neurodezvoltare cu disfuncţii mentale şi comportamentale, precum autismul, tulburarea bipolară sau schizofrenia.
O echipă de cercetători de la Institutul de Psiholingvistică Max Planck din Olanda au efectuat un studiu amplu, pornind de la informaţiile genetice a peste 350.000 de persoane înscrise în UK Biobank. Ei au descoperit că există o complexă bază genetică pentru dominanţa emisferei drepte a creierului şi utilizarea mâinii stângi la persoanele cu o producţie mai mare a proteinei tubulină, aceasta fiind importantă în funcţia şi structura celulelor şi dezvoltarea neuronilor. O altă observaţie relevantă a fost asocierea între anumite gene rare şi stângăcie. Cercetările genetice au evidenţiat faptul că stângacii au fost într-o mai mare măsură predispuşi la boli precum autism sau schizofrenie, acum fiind identificate şi genele asociate acestor afecţiuni ale SNC.
O altă corelaţie genetică urmărită de cercetători a fost cea în cazul unor variaţii genetice rare şi boli precum Parkinson sau Alzheimer, asociate stângacilor, însă această ipoteză nu a fost confirmată.
Prezentul studiu sugerează că variantele rare ale genelor relevante pentru stângaci, implicate şi în dezvoltarea neuronală diferită a axei stânga-dreapta a creierului, ar putea face parte din etiologia autismului sau a schizofreniei atunci când este cauzată de anumite mutaţii genetice. Asocierea este, însă, rară, persoanele cu predispoziţie către utilizarea preponderentă a mâinii stângi, fiind, în general, sănătoase.