Afecțiuni Afecțiuni

Abuzul de antibiotice - de la candidoză la ADHD

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 23 Mar. 2023
Abuzul de antibiotice - de la candidoză la ADHD

România ocupă, în 2019, locul 3 în topul european al consumului de antibiotice la 1.000 de locuitori.

Antibioticul administrat atunci când nu este necesar nu doar că nu ajută, dar vă poate afecta sănătatea atât imediat, cât și pe termen lung. 

Nu orice infecție se tratează cu antibiotice

Antibioticele sunt medicamente care tratează doar infecțiile bacteriene. Toate infecțiile virale (respiratorii, digestive etc.) sunt cauzate de virusuri și nu necesită antibiotice. 

Rețineți că nici infecțiile bacteriene nu necesită toate antibioterapie. Dacă formele de infecție sunt ușoare și imunitatea organismului este normală, organismul se poate vindeca de la sine și fără antibiotic.

Nu tratați răceala cu antibiotice! Consecințele imediate și pe termen lung

Antibioticele în răceală sau gripă, nu doar că nu ajută, chiar dăunează grav sănătății. Contribuie la dezvoltarea rezistenței la antibiotice, iar la o viitoare infecție bacteriană, acestea vor fi ineficiente. 

Administrarea de antibiotice în răceală și gripă are evoluție nefavorabilă și risc mai mare de complicații, deoarece antibioticele afectează flora intestinală care, în mod normal, transmite semnale de avertizare epiteliului respirator. 

Afectarea microbiomului (florei orale, intestinale, cutanate și vaginale) de către antibiotice poate să conducă atât la probleme acute, cum este diareea post-antibioterapie sau candidoza, cât și la probleme cronice sau grave de sănătate precum: infecții respiratorii repetate, diaree cronică, colită pseudomembranoasă, astm, alergii, dermatită atopică.

Retineți: antibioticele nu au efect antipiretic, nu scad febra! Nu luați antibiotic doar pentru că aveți febră! 

Antibioticele la copii – ce trebuie să știți

Abuzul de antibiotice la copii are consecințe foarte severe și pe termen lung. Din păcate, copiii au imunitatea în dezvoltare și trec în mod normal prin mai multe infecții.

Specialiștii atrag atenția mai ales pentru grupa de vârstă 0-2 ani, la care antibioticele ar trebui administrate doar dacă infecția bacteriană pune în pericol viața copilului.

Studiile au evidențiat că administrarea de antibiotice la copiii cu vârsta sub 2 ani a fost asociată cu probleme ulterioare de sănătate, inclusiv astm, rinită alergică, dermatită atopică, boala celiacă, obezitate, boala ADHD, dificultăți de învățare.

Nu insistați să vă prescrie medicul antibiotic.

Nu luați antibiotice la întâmplare.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități