Milioane de persoane suferă de dureri de cap. Numărul femeilor afectate de dureri de cap este de două ori mai mare decât cel al bărbaților. Chiar și cei mici pot suferi de dureri de cap. Incidența durerilor este mai mare în rândul fetelor: una din două fete și unul din patru băieți, cu vârstă între 12-15 ani suferă regulat de dureri de cap, arată studiile efectuate de Societatea Germană pentru Migrene și Dureri de Cap. Cel mai adesea, cei afectați apelează la medicamentele antinevralgice eliberate fără rețetă. Administrarea unui medicament pentru durerile de cap nu ar trebui să devină o obișnuință.
Durerea de cap datorată tabletelor
Numărul persoanelor care suferă de dureri constante de cap a crescut odată cu creșterea consumului de analgezice în exces. Opt persoane din zece afectate sunt femei de vârstă medie: deși ar putea părea un paradox, aproape toate medicamentele analgezice provoacă dureri de cap dacă sunt consumate timp îndelungat. Este un cerc vicios, deoarece persoanele afectate încearcă să combată durerea cu cauza durerii, respectiv cu medicamentele. Persoanele care consumă medicamente, de frica unor noi atacuri de durere, își obișnuiesc corpul cu administrarea regulată de analgezice. Prin întreruperea tratamentului medicamentos, se instalează simptomul abstinenței sub forma durerilor de cap .
Tabletele împotriva durerilor de cap trebuie administrate maxim 10 zile pe lună și maxim 3 zile consecutive. Se recomandă însă căutarea unor alternative în locul tabletelor analgezice (acupunctură, de ulei de mentă aplicat la tâmple, etc).
Cinci sfaturi pentru combaterea durerilor de cap
1. Schimbarea stilului de viață
Alimentația echilibrată, un consum redus de alcool și nicotină, mișcarea regulată în aer liber –preferabil sporturi de anduranță, toate acestea pot preveni durerile de cap.
2. Stabilirea unui ritm
Pe cât de plictisitor pare, pe atât este de eficient: capul și în general organismul are de câștigat atunci când efectuam în mod regulat anumite acțiuni. Astfel, un ritm de somn modificat sau schimbarea orei de trezire la sfârșit pot provoca migrene. Iar cei care consumă multă cafea la birou, nu ar trebui să renunțe definitiv la aceasta în timpul week-end-ului. Chiar și o astfel de schimbare minoră ar putea provoca dureri de cap.
3. Evitarea stresului
În numeroase cazuri stresul și suprasolicitările provoacă durerile de cap, iar pe măsură ce trece timpul, acestea pot crește în intensitate. Cei care sunt mereu presați la locul de muncă, trebuie să își aloce în mod conștient, timp pentru pauze și relaxare. O scurtă plimbare la prânz, un curs de yoga sau chiar pauze de câte 5 minute în care să priviți peisajul de la fereastră.
Masajul poate fi și el relaxant, vă ajută să vă detensionați și crește producția hormonului fericirii, care poate combate durerea de cap. Exercițiile Jacobson de relaxare progresivă a mușchilor, prin încordarea și relaxarea conștientă a anumitor grupe musculare, vă pot scapă de durerile de cap.
4. Jurnalul durerilor de cap
Pentru a găsi o rețetă împotriva durerilor de cap, trebuie să identificați mai întâi cauza. Cel mai simplu este să țineți un jurnal al durerilor de cap în care să notați ora și amploarea durerilor, dar și circumstanțele în care se apare durerea.
5. Măsuri imediate împotriva migrenelor
Există multe modalități de combatere a durerii de cap fără medicamente:
- Mestecați cuișoare (condiment). Cuișoarele sunt un tratament naturist vechi împotriva durerilor de cap. Pe lângă substanțele care inhibă durerea sau migrena, cuișoarele conțin și uleiuri eterice care îmbunătățesc circulația sângelui, de pe urma cărora au de profitat în special pacienții care suferă de migrene.
- Temperaturile reci ajută împotrivă durerilor de cap. Așezați o pungă de gheață într-un prosop și aplicați-l pe frunte sau tâmple pentru ameliorarea durerilor.
- Temperaturi calde împotriva durerilor de ceafă. Așezați pe ceafă o compresă caldă, sau aplicați pe ceafă aer cald cu ajutorul uscătorului de păr. O baie caldă va relaxa ceafa tensionată și musculatura umerilor. Adăugați rozmarin în apă caldă pentru o circulație mai bună. Arnica este și ea benefică împotriva durerilor.
- Băile alternante la picioare pot fi și ele de folos, deoarece stimulează circulația în întregul corp. Introduceți picioarele în apă caldă, până la nivelul genunchilor, timp de 3-5 minute, apoi în apă rece timp de 8 -10 secunde. Repetați de trei ori și acoperiți în final picioarele cu șosete groase de lână.
- Ceaiurile din rădăcină de viorele, melisă (lămâiță) și lavandă sau ceaiul negru cu lămâie pot ameliora durerea acută de cap sau migrena.
- Uleiuri eterice: Cel mai eficient tratament naturist împotriva durerilor de cap este uleiul de mentă – aplicați câteva picături pe frunte și tâmple și masați ușor. Uleiul de lavandă, mirosul de iarbă de lămâie (lemongrass) și uleiul de Neroli au și ele un efect pozitiv. Pacienții care suferă de migrene trebuie să fie atenți deoarece atacurile sunt precedate de o sensibilitatea olfactivă sporită, iar aceste mirosuri ar putea declanșă migrenele.
În ciuda tuturor sfaturilor, uneori vizita la medic nu poate fi evitată: Dacă durerile de cap nu încetează după câteva zile, solicitați un consult medical pentru clarificare.