Dr. Mariana Olingheru
Toamna este sezonul răcelilor și al altor infecții respiratorii. An de an, ne confruntăm cu aceste probleme.
Răceala și gripa sunt cel mai des întâlnite afecțiuni în sezonul rece. Ce aduce nou sezonul rece în acest acest an? Infecția cu SARS CoV-2, respectiv Covid-19. Cum le deosebim? Atât prin simptomele prezente cât și prin teste specifice de diagnostic. Vă oferim câteva informații care să vă orienteze atunci când apar primele semne de infecție respiratorie.
RĂCEALA COMUNĂ
Răceala comună sau guturaiul este cea mai cunoscută și cea mai frecventă boală în populația generală.
Cauza: Răceala este cauzată de peste 200 de virusuri (rhinovirusuri, adenovirusuri etc). Deși este mai frecventă în sezonul rece, răceala poate să apară oricând în cursul anului.
Debutul bolii: În raceală, simptomele apar progresiv, debutul este mai lent.
Simptome principale: rinoree (secreții nazale abundente),nas înfundat, strănut, tuse (la început seacă, iritativă, care devine în câteva zile productivă), stare de oboseală.
Durata și evoluția bolii: Răceala este, de obicei, ușoară, durează de la la 3-4 zile până la 10 zile și se vindecă fără sechele.
Caracteristici: debutul este progresiv, congestia nazală este simptomul principal, iar febra este ușoară sau absentă.
Confirmarea de diagnostic: se face în principal prin analiza manifestărilor clinice. Investigațiile paraclinice pot fi necesare dacă apar anumite complicații sau dacă simptomele se agravează în ciuda tratamentului simptomatic.
GRIPA
Cauza: Gripa autentica este cauzată de virusurile gripale (influenza A și B) și este des întâlnită iarna și primăvara devreme.
Debutul bolii: Gripadebutează brusc și violent, cu febră mare, însoțită de alte simptome severe.
Simptome principale: febră mare, însoțită de slăbiciune și oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare și rosu în gat. Febra poate dura 3-5 zile, congestia nazală poate lipsi.
Evoluția bolii: Gripa durează mai mult decât răceala și are o perioadă de refacere a organismului mai mare. În gripa necomplicată, după vindecare este posibil ca oboseala și tusea să dureze până la 3 săptămâni.
Durata simptomelor: 7-14 zile
Caracteristici: debutul este brusc, simptomele apar toate odată și sunt mai severe decât în răceală.
Confirmare de diagnostic: serologie pentru virusurile influenza A și B. Testul rapid pentru depistarea virusurilor gripale influenza A și B este un test screening efectuat din secrețiile nazale, care se recomandă a fi efectuat când simptomatologia sugerează gripa. Recoltarea este bine să se facă în mai puțin de 4 zile de la debutul simptomelor.
COVID- 19
Este o boală infecțioasă recent apărută la nivel mondial, cauzată de noul coronavirus.
Cauza: virusul SARS CoV-2, care face parte din familia coronavirusurilor.
Manifestări: infecția cu SARS Cov-2poate evoluează diferit, cu simptome ușoare, moderate sau severe (Sindromul respirator acut sever SARS), dar și fără simptome.
Simptome principale: febra, tusea uscată persistentă, oboseala, problemele de respirație
Simptome distinctive:
- probleme de respirație (respirație dificilă); senzația de scurtare a respirației apare în zilele 5-7 și este un semn de progresie spre severitate;
- pierderea simțului gustului și a mirosului apare la 1 din 3 pacienți.
Alte simptome posibile: durere în gât, dureri de cap, mialgii, tulburări gastrointestinale (diaree)
Simptome mai rare în COVID 19: nas înfundat, nas roșu, care curge.
Perioada de incubație: intervalul de la momentul infectării până la apariția simptomelor este, în medie, de 5-6 zile, dar poate ajunge până la 14 zile
Perioada de contagiozitate: persoanele infectate cu SARS Cov-2 pot transmite boalade la momentul infectării, pe toată perioada simptomelor, dar și după dispariția acestora, cel putin încă 10 zile după unii specialiști.
Durata simptomelor: 7 până la 25 de zile
Confirmare de diagnostic: se face prin testarea ARN Viral SARS-CoV-2/ test RT-PCR.
Se recomandă recoltarea exsudatului naso-faringian înainte sau după 4 ore de la toaleta cavităţii nazale și bucale, și evitarea ingestiei de alimente/lichide.
Când trebuie să vă adresați medicului de urgență?
Dacă prezentați febră sau tuse persistentă, asociată cu probleme de respirație (senzația că vi se taie respirația, senzația de greutate în respirație, respirație afectată de eforturi minime (precum mersul și vorbirea), durere sau presiune în piept, oboseală constantă - solicitați de urgență ajutor medical de specialitate!