Frumusețe și îngrijire Frumusețe și îngrijire

Miliaria - Erupția cutanată provocată de căldură

22 Jun. 2018
Miliaria - Erupția cutanată provocată de căldură

Miliaria provocată de căldură reprezintă o afecțiune inflamatoare a glandelor sudoripare. Erupția cutanată provocată de căldură apare în urma obturării ductelor glandelor sudoripare. Este mai frecventă în clima caldă și umedă (tropicală). 

Miliaria în rândul bebelușilor și copiilor

Această formă de erupție cutanată este foarte răspândită în rândul copiilor și bebelușilor. Motivul este îmbrăcămintea prea groasă care nu permite pielii să respire. Mulți părinți încearcă să își protejeze copii, îmbrăcându-i în haine mult prea groase pentru vremea de afară. În lipsa posibilității de exprimare, cei mici suferă de supraîncălzire care duce la obturarea ductelor glandelor sudoripare. La acestea se adaugă mediul umed de la nivelul pielii, care permite înmulțirea bacteriilor. Urmarea: erupția cutanată provocată de căldură.

Miliaria în rândul adulților 

Și adulții pot fi afectați de erupție cutanată de căldură, atât femeile cât și bărbații.

Îmbrăcămintea strâmtă care nu permite pielii să respire și care menține transpirația pe suprafața pielii, poate provoca apariția miliariei.

Aspect

Există două forme de erupție cutanată cauzată de căldură. În funcție de locul obturării glandelor sudoripare, erupția poate avea aspecte diferite. Forma tipică Miliaria cristallina se manifestă sub formă unei erupții cu lichid transparent. Bășicile depășesc rareori mărimea unei gămălii de ac și sunt dispuse în grup.

Erupțiile sunt localizate în special 

  • În zona axilelor
  • Între umeri, pe spate
  • În zona decolteului

De regulă, această formă cristalină evoluează fără inflamare, fapt pentru care bășicile nu sunt însoțite și de o înroșire a pielii. Sub presiune, bășicile se sparg, glandele sudoripare intra în contact cu suprafața organismului și este eliminat lichidul transparent (similar transpirației).

Forma inflamatoare a erupției cutanate de căldură, Miliaria rubra, este mai pregnantă datorită înroșirii pielii și a mâncărimii. Pielea afectată se inflamează, prezintă mâncărimi și este dureroasă. Această formă nu poate fi tratată și îndepărtată prin presiune sau mâncărime.

Cauzele și apariția erupției cutanate de căldură

Spre deosebire de alergia la soare, erupția cutanată de căldură nu reprezintă o reacție inflamatoare la razele UV, ci o obturare a glandelor sudoripare datorată transpirației. Astfel, miliaria se poate manifesta și în timpul sezonului rece. Forma cristalină a miliariei apare spontan în cazul supraîncălzirii. De regulă, dispare după câteva ore și nu este însoțită de mâncărime. De îndată ce acumularea de căldură se încheie, glandele sudoripare se eliberează.

Erupția cutanată de căldură se poate manifesta și prin coșuri roșii. Acesta apar de regulă după o perioadă de câteva zile petrecute în zone tropicale. În aceste cazuri, obturarea glandelor sudoripare este mai profundă. Transpirația produsă nu mai poate fi eliminată la nivelul pielii și se extinde sub piele. Această acumulare poate determina apariția spontană a infecțiilor sau la fisurarea glandelor sudoripare datorată suprapresiunii.

Obturarea glandelor sudoripare se datorează și aerului tropic, umed care duce la o umflare a pielii. În combinație cu sarea din transpirație și bacteriile care se înmulțesc între piele și îmbrăcăminte, se ajunge la o inflamare a glandelor sudoripare. Apar astfel și coșurile roșii.

Ce putem face împotriva miliariei?

Există numeroase metode de tratament pentru miliarie, în funcție de natura acesteia. În cazul coșurilor cristaline, nu este nevoie de un tratament medicamentos, nici în cazul bebelușilor și sugarilor. Este importantă o terapie simptomatică prin îndepărtarea depunerilor rezultate în urma transpirației și schimbarea generală a tipului și cantității de îmbrăcăminte folosită. Sunt recomandate straturile subțiri de îmbrăcăminte lejeră (tip ceapă) pentru evitarea erupției cutanate  de căldură.

Atunci când aceste coșuri cristaline nu se vindecă de la sine – în cazuri izolate - poate fi aplicat un amestec de zinc (Lotio zinci spirituosa).

Tratamentul medicamentos nu este necesar nici în cazul coșurilor roșii provocate de căldură. Puteți aplica pudră sau un amestec de soluție de zinc pentru a reduce simptomele, deoarece acestea usucă pielea. Atunci când contaminarea bacteriană sau mâncărimea devine prea puternică, puteți aplica un antibiotic local sub formă de cremă.

Comunități