Igienă orală și îngrijire Igienă orală și îngrijire

Glosodinia

24 May. 2016
Glosodinia

Senzația de arsură a cavitații bucale apare în special în rândul femeilor, în timpul menopauzei, uneori ca stare permanentă, alteori doar sporadică. Această senzație de „limbă arsă” este localizată, de regulă, pe părțile laterale sau în vârful limbii. Deseori, aceste stări sunt însoțite de uscarea gurii, de tulburări ale simțului gustativ și de o senzație de amorțeală a gurii.

Cauzele glosodiniei

În spatele senzației de arsură a cavitații bucale, se pot ascunde diverse cauze. Printre acestea, se numără în principal afecțiuni ale cavitații bucale, ale dinților –precum cariile–, ale mucoasei bucale sau gingiei sau protezele dentare montate necorespunzător. De asemenea, glosodinia poate fi provocată și de un contact cu un aliment impotriva căruia există o alergie, sau în contact cu o ciupercă.

De asemenea, există posibilitatea ca această senzație de „limbă arsă” să fie provocată de o afecțiune internă sau de o tulburare a sistemului nervos. Printre cauzele posibile se numără și diabetul, afecțiunile glandei tiroidiene, tulburări ale aparatului digestiv, scleroză multiplă și neuropatiile. O altă cauză a apariției acestei senzații este carența de fier sau carența de vitamină B12. Cauzele psihice nu trebuie nici ele ignorate.

Limba infectată

Atunci când limba este infectată, simptomele apar împreună: limba este inflamată, roșie, dureroasă și acoperită de pustule. Cauzele unei infecții la nivelul limbii sunt ca și în cazul arsurilor, iritațiile locale, spre exemplu prin muchiile dinților. Carența de vitamine sau de fier, diabetul, bolile hepatice pot conduce și ele la o infecție a limbii. Pentru a alina primele simptome, încercați gargara cu ceai de mușețel sau de salvie.

Atunci când pe suprafața limbii apar modificări benigne, starea este descrisă ca limbă geografică, deoarece leziunile au aspectul unei hărți: apar leziuni roșiatice încadrate de o margine albă. De cele mai multe ori, această anomalie nu este însoțită de simptome, însă uneori această senzație de „limbă arsă” și în acest caz. Deseori, limba are un aspect cutanat, marcat de indentații adânci.

Limba inflamată

Atunci când limba se inflamează spontan și foarte puternic, trebuie acționat rapid. Cauzele ar putea fi de natura alergică, iar consecințele pot fi fatale. Într-un astfel de caz, se recomandă apelarea de urgență la un medic.

Dacă limba este inflamată în special pe margini și se observa amprenta dinților pe limbă, cauzele ar putea fi de natură hepatică sau ca urmare a hipofuncției glandei tiroide. În plus, anomalia poate indica și prezența anumitor probleme la nivelul gastro-intestinal. Și în acest caz se recomandă consultarea medicului.

Pustule pe limbă

Pustulele care pot apărea pe suprafața limbii se numesc afte și indică prezența unei infecții a mucoasei și care, de regulă, se vindecă de la sine în câteva zile. Aftele au o culoare lăptoasă și sunt încadrate de o margine roșie. Pentru a alina simptomele, se recomandă creme analgezice și soluții dezinfectante orale.

De reținut însă că pustulele pe limbă pot indica și probleme de ordin gastric, alergii sau slăbirea sistemului imunitar. Atunci când simptomele se mențin pentru o perioadă mai lungă de timp, nu ezitați să vă adresați medicului.

Curățarea limbii

Dacă limba dvs. este predispusă la încărcare, trebuie să o curățați regulat. În mod natural, alimentele mai solide ajută la curățarea limbii de celulele moarte și resturile de alimente. În plus, puteți folosi o periuță de dinți foarte moale, sau o racletă specială pentru limbă pentru curățare. Limba trebuie curățată întotdeauna din spate în față.

Comunități