Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie
Durerile de presiune se numără printre cele mai frecvente tipuri de dureri. Atunci când acestea apar în zona toracică sau a abdominală, pot ascunde afecțiuni severe sau simple hematoame. În funcție de localizarea durerii, fie ea toracică sau abdominală, poate fi stabilită cauza acesteia.
Cum este resimțită durerea de presiune?
Prin durerea de presiune ne referim atât la durerile care sunt resimțite ca o presiune, cât și cele resimțite atunci când se aplică presiune prin palpare de exemplu.
Durerea în piept care poate avea urmări fatale
În cel mai rău caz, durerile toracice pot fi un simptom al unui infarct cardiac, fapt pentru care se recomandă solicitarea unei ambulanțe.
Infarctul cardiac este caracterizat de dureri care radiază în umărul stâng sau drept, în maxilar, spate sau abdomenul superior. Deseori sunt resimțite ca o senzație de presiune, de îngustare în piept sau ca o greutate aplicată pe cutia toracică.
O altă cauză, mai puțin frecventă, însă la fel de periculoasă o reprezintă o fisură în aortă. Durerea este descrisa ca fiind ”distrugătoare” și radiază între omoplați.
Dacă fisura se extinde până în aorta abdominală, durerea se mută din piept sau spate, în abdomen.
Cauza durerii: coloana toracală
Durerea de presiune din piept nu ascunde întotdeauna un tablou clinic critic. Deseori, aceste dureri pot fi provocate de crampe musculare sau stări de epuizare.
Dacă durerile toracice se instalează progresiv și împiedică mișcările obișnuite, este posibil să vă confruntați cu o problemă ortopedică.
Durerile toracice la femei
În special în timpul menstruației, numeroase femei suferă de dureri în zona toracică, caracterizate de senzații de tensiune și greutate în piept.
Femeile care alăptează pot suferi de o inflamație foarte dureroasă ("Mastită"): sânii sunt foarte umflați și roșii, mameloanele devin dureroase la atingere, se instalează și o stare febrilă și o stare generală de slăbire.
Durerile toracice la bărbați
Și bărbații pot fi afectați de infecții bacteriene la nivelul mameloanelor, care uneori se pot dezvolta în abcese.
În cazul în care durerile țesutului mamar se prelungesc și se observă modificări la nivelul mameloanelor, există riscul unui diagnostic sumbru, cancer mamar, mai ales în rândul femeilor, posibil însă și în rândul bărbaților.
Durerea de presiune în abdomenul superior
Stomacul este localizat în abdomenul superior. Durerile de presiune care se instalează în asociație cu consumul de hrană și care sunt deseori însoțite de stări de greață, balonare și vărsături, pot fi deseori simptomele unei gastrite (inflamația mucoasei stomacale) sau a unui ulcer gastric.
Atunci când durerile se reduc după consumul de hrană, de cele mai multe ori pacienții se confruntă cu un ulcer duodenal.
Reflux acid după masă
Durerile de presiune în abdomenul superior sunt deseori asociate cu refluxul gastric, așadar refluxul sucurilor gastrice. Simptomele se resimt cu precădere după masă și se acutizează în poziție întinsă, atunci când acidul gastric ajunge în esofag.
Dureri de forma unui cordon în abdomenul superior
În abdomenul superior, între stomac și intestinul subțire se află pancreasul. Acesta se poate inflama, stare însoțită de dureri de forma unui cordon, care radiază în spate.
Cauza care declanșează o inflamație a pancreasului poate fi consumul excesiv de alcool sau obturația cu un calcul biliar.
Dureri în abdomenul superior provocate de vezica biliară
Vezica biliară este localizată în partea dreaptă a abdomenului superior, sub arcul costal. Crampele dureroase localizate în partea dreaptă a abdomenului superior, de regulă cu radiație spre umărul drept, însoțite uneori de stări de greață, vărsături, senzație de sațietate, pot indica o colică biliară. Prin palparea abdomenului se resimte o durere de presiune în partea din dreapta a abdomenului superior până la cel median.
Calculii biliari ale vezicii biliare pot obtura și canalele biliare în aval. În cazul în care drenarea biliară devine imposibilă pentru mai mult timp, se poate observa o îngălbenire a pielii și a membranelor mucoase ("icter"), decolorarea scaunului sau îngălbenirea intensă a urinei.
Atunci când aceste dureride presiune resimțite în partea dreaptă a abdomenului superior sunt însoțite de stări febrile sau frisoane, pacienții se confruntă cel mai probabil cu o inflamare a vezicii biliare ("Colecistită").
Dureri renale în partea dreaptă a abdomenului superior
În mod similar colicii biliare, și colica renală este provocată de obturația ureterelor de calculi renali. Durerile sunt resimțite mai degrabă în spate și apar în valuri. Durerea este intensificată prin palparea flancului.
Dureri de presiune similare sunt resimțite și în cazul inflamației bazinului renal ("Pielonefrită"), de care sunt afectate în special femeile în urma extinderii unei infecției a vezicii. Rinichii devin foarte dureroși la palpare și se instalează o stare generală alterată.
Cel de-al treilea organ important localizat în partea dreaptă a abdomenului superior este ficatul. Acest poate deveni dureros în mod spontan în cazul inflamațiilor (hepatite).
Dureri de presiune laterale
Atunci când durerile de presiune au o localizare mai degrabă laterală, în zona pieptului, respectiv în abdomenul superior și se acutizează în timpul respirației profunde sau sunt condiționate de mișcare, poate fi vorba de o nevralgie intercostală: simptom dureros localizat între coaste și peretele toracic.
Dureri în partea dreaptă a abdomenului inferior
În special copiii sunt afectați de apendicită (inflamarea apendicelui). Starea devine periculoasă în cazul în care acesta se fisurează.
Durerile care se intensifică prin palparea abdomenului, încep de regulă în regiunea ombilicului și se extind spre partea dreaptă a abdomenului inferior și se acutizează prin mișcare, fiind însoțite de stare febrilă și scăderea apetitului.
Afecțiuni tipice femeilor
În rândul femeilor sau a adolescentelor, durerile de presiune localizate în partea dreaptă a abdomenului inferior, pot indica o afecțiune a organelor sexuale, cum ar fi:
- Inflamație ovariană
- Chisturi ovariene
- Sarcina extrauterină sau normală
Dureri în partea stângă a abdomenului inferior
Durerile de presiune din partea stângă a abdomenului inferior, indică deseori o diverticuloză. Această afecțiune a intestinului gros constă în inflamarea diverticulilor colonului sigmoid. Durerile sunt însoțite de scaune neregulate, spre exemplu diaree urmată de constipare și balonare.
În rândul femeilor, durerile de presiune localizate în partea stângă a abdomenului inferior pot indica și o afecțiune a organelor genitale.
Dureri în abdomenul mediu
Dacă durerile de presiune localizate în mijlocul abdomenului sunt însoțite de o stare generală alterată, dureri de membre, stare febrilă și oboseală, diaree, pacientul s-ar putea confrunta cu o gastroenterită, deseori provocată de viruși.
Un tablou clinic care poate avea urmări fatale este reprezentat de durerile foarte puternice localizate în abdomenul mediu, sub ombilic și anume ischemia mezenterică. Aceasta reprezintă o ocluzie a unui vas intestinal.
În urma unui control medical efectuat de medic, se resimte o puternică durere de presiune și senzația de abdomen tare. De regulă, durerile se reduc după câteva ore, timp în care intestinul începe deja necrozarea.
O altă afecțiune care poate avea urmări fatale constă într-o ruptură la nivelul aortei din zona abdominală. Aceasta este însoțită de puternice dureri în zona abdominală și dureri de spate și senzația de abdomen întărit.
Dureri abdominale în cazul constipației
O altă cauză inofensivă a durerilor de presiune la nivelul abdomenului constă în constipație. O situație mai periculoasă decât constipația este obturația intestinală, care pe lângă durerile de presiune este însoțită și de stare de vomă și vărsături.
Dureri de presiune în abdomen în cazul unor tumori
Rareori, durerile de presiune din abdomen sunt provocate de tumori la nivelul organelor. Printre cele mai tipice simptome însoțitoare sunt:
- scăderea semnificativă în greutate
- transpirația nocturnă și stările febrile
Durerile nu apar spontan, cu treptat, mai întâi la o intensitate foarte redusă.