Siropul de artar

Siropul de artar

Diferitele grade de calitate difera in functie de momentul recoltei.  Siropul de artar de gradul AA este cel mai inalt calitativ, avand o culoare foarte deschisa si un gust foarte fin. Acest grad calitativ este disponibil aproape exclusiv in Canada si exportat in cantitati reduse. Gradul A reprezinta de asemenea o calitate deosebita, siropul avand un gust fin, aromat. Siropul de artar de grad B are o culoare semnificativ mai inchisa, gustul este mai puternic si aromat. Siropul de artar de grad C are culoarea chihlimbarului si un gust pronuntat, foarte puternic. Ultima categorie, siropul de artar de grad D este cunoscut in Canada ca „sirop industrial“ deoarece este folosit numai in scopuri industriale. Gustul este atat de pronuntat incat este aproape neplacut,  iar culoarea este foarte inchisa. Regula generala: cu cat siropul de artar are o culoare mai deschisa, cu atat gustul este mai rafinat.

Utilizarea siropului de artar

In functie de regiunea de unde provine artarul si de proprietatile solului, difera si mineralele pe care le contine. Prin pregatirea la cald, multe dintre vitaminele pe care le contine sunt distruse.

In primul rand, siropul de artar este folosit ca un indulcitor, avand proprietati de indulcire mai puternice decat zaharul obisnuit. Siropul de artar nu este destinat consumului de catre persoanele diabetice. In combinatie cu suc de lamaie, chili si apa, siropul de artar poate fi folosit in diete de slabire.

Siropul de artar –inlocuitor pentru zahar

Cei care doresc sa foloseasca siropul de artar pentru indulcire preparatelor, trebuie sa retina ca o jumatate de lingurita de sirop de artar inlocuieste o lingura de zahar. In general, se aplica urmatoarea regula: 100 grame zahar pot fi inlocuite cu 75 grame de sirop de artar.

Efecte benefice

O ceasca de ceai sau lapte indulcit cu sirop de artar are un efect relaxant si calmant, ideal pentru combaterea tulburarilor de somn. O lingurita de sirop de artar poate fi consumata direct atunci cand ne simtim lipsiti de energie si obositi.

In ciuda tuturor efectelor pozitive ale consumului de sirop de artar, exista si dezavantaje, cum ar fi cele de ordin ecologic, deoarece transportul tocmai din Canada al siropului de artar este poluant pentru mediu. Pretul unei sticle de sirop de artar il depaseste cu mult pe cel al unui pachet de zahar. Anual, un artar poate produce aproximativ 40 de litri de sirop, astfel ca pretul siropului de artar ar trebui sa fie mai mic.