Pomelo

Pomelo

Alaturi de kiwi, ananas, lamai, portocale si papaya, oferta de fructe exotice din ultimii ani s-a imbogatit si cu pomelo, un fruct foarte benefic pentru sanatate, bogat in vitamine si sarac in calorii. Se recomanda atentie la consumul de pomelo in combinatie cu anumite medicamente, deoarece sunt posibile efecte secundare.

In supermarketuri, pomelo este usor de recunoscut, fiind aproape intotdeauna ambalat intr-o plasa de plastic. Pomelo are o forma asemanatoare perelor si poate cantari intre 500 gr si 2 kg, cu un diametru ce poate atinge si 25 cm.

Coaja fructului pomelo variaza intre galben deschis si verzui si este foarte groasa. In octombrie, atunci cand incepe sezonul acestui fruct, putem gasi si pomelo de culoare roz. Majoritatea provin din culturile din Israel. Alte surse importante de pomelor sunt Africa de Sud, Asia de Sud Est si China. Din China provin cu precadere asa numitii ‚Honey Pomelos‘.

Inainte de a fi consumati, pomelo trebuie curatat de coaja dar si pielea alba din interior. Pentru decojire, procedati ca si in cazul portocalelor. Daca pomelo este copt, pulpa fructului va fi dulce. Daca insa pomelo a fost cules prea repede, gustul poate fi usor acrisor. Puteti intui gradul de coacere al fructului dupa aspectul cojii. O coaja usor ridata va indica un fruct foarte dulce.

Pomelo: sanatos si sarac in calorii

Dat fiind faptul ca pomelo este foarte sarac in calorii, este perfect pentru gustarile dintre mese. In functie de gradul de coacere, 100 gr pomelo poate avea intre  25 si 50 de calorii. In ceea ce priveste nutrientii, pomelo este foarte bogat in vitamina C: 100 gr de pomelo contin 41 miligrame de vitamina C. In plus, pomelo este bogat in potasiu magneziu si fosfat. In plus, continutul bogat de limonina stimuleaza activitatea tractului digestiv.

Pomelo poate fi consumat crud, sub forma de suc, in salate de fructe sau la micul dejun in müsli. In bucataria este folosit cu succes, spre exemplu pentru pregatirea salatelor.

Atentie la medicamentele pentru reducerea tensiunii si colesterolului

Ca si in cazul consumului de grepfrut, si pentru pomelo se recomanda atentie sporita in cazul in care urmati un tratament cu medicamente de scadere a tensiunii. Consumul de pomelo poate avea urmari neplacute, fapt necunoscut majoritatii persoanelor. Printre substantele care se regasesc in pomelo se numara si naringina, o substanta din clasa flavonoidelor, care este transformata in organism in naringenina.

In combinatie cu alte substante, naringenina poate avea un efect de scadere a tensiunii. In cazul in care suferiti de o usoara hipertensiune, consumul de pomelo poate avea un efect pozitiv, insa in combinatie cu medicamentele menita sa combata hipertensiunea, urmarile pot fi severe in cazul unei scaderi prea puternice a tensiunii. Asadar, pomelor si grepfrutul trebuie consumate cu masura in cazul in care urmati un tratament cu medicamentele mentionate.

Produsii de descompunere ai naringinei conduc la blocarea unei anumite enzime in ficat. Astfel, anumite medicamente sunt descompuse mai lent decat in mod obisnuit, fapt care conduce la o accentuare a efectelor secundare ale respectivelor medicamente. Cei carora le face placere sa consume pomelo, li se recomanda discutarea eventualelor efecte secundare cu medicul.