Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.

Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.

Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala. Substantele pe care le contine sunt eficiente impotriva crampelor, sunt antiseptice si au efect expectorant. In plus, bulbul de fenicul poate fi consumat in salate sau supe, avand o aroma asemanatoare anasonului. Ceaiul de anason are un usor efect digestiv, in special in randul sugarilor si al copiilor.
Proprietatile pentru care este apreciat si azi feniculul, sunt mentionate in lucrarile lui Hildegard von Bingen (1098-1179), stareta si vindecatoare: "Indiferent de modul in care este consumat, acesta aduce bucurie oamenilor, ii incalzeste in mod placut, imbunatateste sangele si digestia."

Originea mediteraneeana a acestei plante medicinale

La origine, aceasta planta erbacee obisnuia sa creasca numai in spatiul mediteraneean, ferit de curenti de aer, insa incepand din Evul Mediu, cresterea acestuia s-a raspandit in intreaga Europa. Pentru a acoperi cererea tot mai mare de fenicul, in prezent, acesta este importat din Ungaria, China si Egipt.
Planta feniculului poate ajunge la o inaltime de 1-2 metri, cu un lujer verde-albastrui, lipsit de frunze, cu nervuri, care se ramifica puternic in sus. La capatul acestei ramificatii, fructele se coc, cunoscute popular si sub numele de seminte de fenicul. Fructele uscate, mature sunt folosite ca remediu natural.

Puterea se ascunde in uleiul de fenicul

Cele doua elemente responsabile pentru gustul, mirosul si efectul terapeutic al feniculului sunt in principal cele doua uleiuri eterice care se regasesc in semintele plantei: anetol si fencona. Anetolul este prezent si in anason si este cel care ofera feniculului parfumul si gustul asemanatoare anasonului. Fencona, in schimb, are un gust amar, asemanator camforului.

E bun in cazul problemelor de digestie

Probleme minore de digestie pot fi tratate cu succes cu ajutorul feniculului. Motivul: substanta din continut, anetolul, creste miscarea musculaturii din stomac si intestin, avand in plus si un efect antispasmodic. Toate acestea ajuta in cazul senzatiilor de plin, a balonarilor si a durerilor de stomac insotite de spasme. Anetolul ajuta la cresterea apetitului si intretine digestia.

Odata cu alaptarea, ajutorul este dublu

Prin consumul de ceai de fenicul de catre mamele care alapteaza, acestea ating doua obiective deodata: pe de-o parte stimuleaza productia de lapte, pe de alta parte, substantele din ceaiul de fenicul care sunt preluate prin laptele matern, au un efect calmant asupra digestiei bebelusului. Ceaiul de fenicul este deosebit de benefic in randul bebelusilor si al copiilor. Acesta poate fi administrat direct din biberon sau in amestec cu pireuri sau alte alimente.
Cu toate acestea, se recomanda evitarea administrarii de ulei de fenicul concentrat (ulei de fenicul pur) bebelusilor si copiilor: continutul mare de uleiuri eterice ar putea cauza dificultati de respiratie si stari de agitatie. Ceaiurile de fenicul sau mierea de fenicul pot fi consumate fara probleme, deoarece concentratia de uleiuri din acestea este scazuta.

E bun in tratarea racelilor

Uleiurile de fenicul actioneaza benefic si asupra bronhiilor atunci cand sunt consumate dupa masa. In cazul racelilor care se manifesta cu tuse uscata, acestea ajuta la subtierea mucusului intarit. In plus, creste miscarea firelor de par din caile de respiratie. Mucusul poate fi expectorat mai usor. Fencona, aceasta componenta activa a uleiului eteric de fenicul, are de asemenea si un efect anti-inflamator, putand sa stopeze dezvoltarea germenilor.

E bun in bucatarie

Bucataria asiatica este cea care a obisnuit vreme indelungata sa foloseasca feniculul pentru rafinarea felurilor de mancare, insa in prezent, bucataria europeana apeleaza din ce in ce mai des la aceasta planta. Bulbii cruzi de fenicul si frunzele se regasesc in salate sau calite ca legume, in timp ce semintele sunt folosite drept condimente pentru paine sau produse din carne. Cu aroma sa similara anasonului, feniculul are putine calorii, este bogat in vitamina C, potasiu, calciu si magneziu. Cei care doresc sa foloseasca semintele pentru condimentarea preparatelor gastronomice, le pot gasi in farmacii.
Sfat: Striviti semintele de fenicul intr-un mojar sau cu o furculita inainte de folosire, pentru un efect mai mare al uleiurilor eterice. Pastrati semintele ferite de umezeala, de lumina, la rece.

Cat de mult se foloseste

Pentru cei care doresc sa-si prepare ceai din seminte uscate, turnati apa fierbinte peste 1-2 lingurite de seminte si apoi lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Pe langa ceai, feniculul este folosit si in siropuri de tuse, bomboane si picaturi. Cantaretii folosesc miere amestecata cu fenicul impotriva raguselii. Produsele gata preparate contin si alte plante medicinale cum ar fi chimenul sau anasonul, care sporesc efectul feniculului. Intrebati farmacistul care este forma de utilizare optima pentru fiecare caz in parte.

Alergiile impotriva feniculului, cazuri rare

Putine persoane reactioneaza alergic la substantele din continutul feniculului, manifestandu-se cu iritatii ale pielii. In cazul prezentei unei alergii la telina, sansele unei reactii alergice la fenicul cresc.

Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.

Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre fenicul!